Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева, бивш съдия в съда в Страсбург: Смущаваща е „силата“, приложена спрямо жена, която водят в болница

Здравка Калайджиева, бивш съдия в съда в Страсбург: Смущаваща е „силата“, приложена спрямо жена, която водят в болница

Defakto.bg

Властите масово нарушават правата на стотици арестанти, затворите се превръщат в развъдник на насилие

Десислава Иванчева при ареста й
„Окована“ на път за болиница

Удивителното оковаване от властите на Десислава Иванчева с белезници на ръцете и на краката плюс колан на кръста,  за да постъпи в болница , не случи на ръкопляскания . Овързването на  кметица на Младост, обвинена в недоказан (съмнителен) подкуп, а не като сериен убиец например,   продължава да е повод за осветляване на правилата, които държавната власт трябва да прилага,  не за собствено удобство, а за нуждите на правосъдието.

В българската Конституция е записано, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото, заяви пред bTV бившият българския съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева .  В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими, коментира тя.

„Не става дума конкретно за Иванчева, а за това, че  властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”,  заяви Калайджиева.

Вчера стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката е масова практика, която засяга стотици арестанти у нас. Интрукцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни, каза още тя.

В чл. 3 от Закона за изпълнение на наказанията пише, че осъдените и задържаните под стража не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Законът изрично постановява, че властите не може да използват „помощни средства“ (т.е. белезници, пранги и др.) необосновано по начин, който уронва човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност. В същото време от 2013 г. съдебната охрана изпълнява една инструкция от 2013 г., че всеки арестуван по обвинение в престъпление, за което се полагат над 15 години затвор, ходи окован с белезници на краката и ръцете. Така органите на Министерството на правосъдието предпочитат да погазят закона и да спазят една инструкция.

„Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева.  Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

Междувременно бившият съдия в СГС Румяна Ченалова, напомни, че  още през 2006 г. Комитетът на министрите е приел  Препоръка Rec/2006 относно Европейски правила за затворите.  Именно тези правила съобразява Европейският съд по правата на човека, когато се произнася по жалби за нечовешко и унизително отношение. Те се  прилагат както по отношение на осъдени лица, така и за задържани лица без присъда.
Според  чл.68.1 от тях е забранено използването на вериги и окови, а белезници, усмирителни ризи и др. средства за ограничаване на движението се поставят по изключение  за предотвратяване на бягство по време на преместване или когато всички други мерки за контрол не дават резултат.
От това следва, че  към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство,  а оковите и вериги не само, че не са част от т.н.“помощни средства“, но са и изрично забранени.

Тъй че, този който е разпоредил конвоирането на Иванчева към болницата в овързаното състояние,  трябва да е наясно, че липсата на пропорционалност в мерките за конвоиране за пореден път ще предизвикат отговорност и осъждане на  държавата.

Според българската практика,  осъжданията в Страсбург за нарушените права  се пишат в сметката на правителството, но обезщетенията са за сметка на данъкоплатците.  Няма друг прецедент, макар да няма пречка виновните държавни служители  да заплащат нарушенията си, е, ако изпълнителната власт им предяви иск (регресен) за това.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.