Последни новини
Home / Законът / Манолова до правосъдния министър и шефа на софийския затвор: Прекратете унизителното отношение към задържаните

Манолова до правосъдния министър и шефа на софийския затвор: Прекратете унизителното отношение към задържаните

Defakto.bg

 

Отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева по пътя към болницата Снимка Фрогнюз

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, е грубо погазване на закона и нарушение на човешките права –  това е категоричен извод в доклад на националния омбудсман.  Той е изготвен след проверка за спазването на Конвенцията  против изтезанията в местата за лишаване от свобода и задържане и констатира системното й нарушаване наред с други начини на жестоко и унизително отнасяне към арестантите.

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения.  Това е  основен акцент от препоръките в доклада на Националния превантивен механизъм /НПМ/ след проверки в арестите на бул. „Г.М. Димитров“ и  ул. „М-р Г. Векилски“, както и в софийския затвор, съгласно заповед на Мая Манолова от 18.06.2018 г. в периода 19.06 – 22.06.2018 г.  (НПМ е специализираната дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода)

Димитър Бонгалов

Изложението е написано на 19 страници и подписано от бившия зам. правосъден министър Димитър Бонгалов, в случая като директор на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основи на права и свободи“.

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то съст 

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко,
нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то състояние на война, или заплаха от война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание“.
НПМ е категоричен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие с чл. 114 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. В ал. 1 се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.
В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София изрично се посочва също,  че в две поредни години (2016 г. и 2017 г.) НПМ настоява в своите препоръки да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, която се разглежда като подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, няма предприети действия.
„Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая“, пише в доклада на НПМ.
Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според доклада на
НПМ, е показателен относно нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно
неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на НПМ.

Когато преди дни избухна поредния скандал с отношението към  кметицата на „Младост“, а юристи категорично обявиха, че конвоирането й с белезници на краката е в нарушение на закона, зам.министърът на правосъдието Николай Проданов, не се смути. Напротив, разбиранията му за човешки права се сведоха до следното:  „За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни.  Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ (инструкцията за конвоиране и употреба на сила,  прангове и белезници)“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …