Последни новини
Home / Законът / Най-после – до края на годината изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания

Най-после – до края на годината изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания

Defakto.bg

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с  увреждания. Ангажиментът е поел вицепремиерът  Томислав Дончев след срещата при министър председателя  с майките на деца с увреждания и представителните организации. Съобщението е на правителствения пресцентър.

Постигнато било и  съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50  процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства постепенно да бъде поето от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

За липсата на пълноценен регистър с налична инфорамция за  хората с увреждания алармират месеци наред протестиращите майки и омбудстманът Манолова. Затова отвоюваното обещание, е  обнадеждаващо.

Новият регистър ще  събере цялата налична информация от различните ведомства, казва Дончев: „Което едва ли е панацея, но би подредило нещата и би било ясно,  включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било  улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може  да види какво има за самия него в системата“.

Мая Стоицева, от майките на деца с увреждания, допълва, че проверката за изразходваните дотук средства е показала неефективността на настоящия регистър.

Министър Бисер Петков потвърждава, че  финално в края на седмицата ще бъде  разгледан още веднъж новият закон за хората с увреждания, следва финансова  оценка, публикуване за обществено обсъждане в края на този месец и приемане от  правителството до края на септември.  Предвиждала се и реформа в агенцията за  хората с увреждания

.В новия бюджет ще има повече пари за хората с увреждания, обяви премиерът  Бойко Борисов преди срещата в Министерския съвет:

„В новия бюджет, когато го приемем, със 150 млн. повече ще има в тази  система.  За неефикасното разпределение и харчене на средствата, за което алармираха именно майките на деца с увреждания,   Борисов дава следното обяснение: „ Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6,7 млрд. – 3,7 млрд.  за КТБ, 1,2 млрд. за руските реактори, 1,3 млрд. за американските централи.  Платихме ги като попове, всички данъкоплатци“

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.