Последни новини
Home / Законът / Осъдени осъдиха държавата в Страсбург заради унизителни условия в затворите

Осъдени осъдиха държавата в Страсбург заради унизителни условия в затворите

Defakto.bg

Юристите на „Да, България“  внесоха жалба във Върховния административен съд срещу наредбата за конвоиране на арестанти до външни обекти.

Четирима затворници, осъдени за убийства, осъдиха държавата в Страсбург.  Това са Лазар Колев, Илиан Михайлов, Йордан Петров и Стоян Петров, съобщават медиите.   Те са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от по 10 000 евро за лошите условия в затвора и за специалния режим, при който изтърпяват присъдите си.  Съдът в Страсбург е присъдил 4000 евро на Михайлов и по 3000 евро на Йордан Петров и Лазар Колев.   Стоян Петров е настоял съдът само да установи, че има нарушение и не е искал обезщетение.
Вероятно по „хигиенни“ съображения едни от медиите се задоволяват да отбележат  финалната новина, други напоително посочват от какво са се оплаквали  осъдените.

Осъденият за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев, сочи, че е държан в постоянно заключена килия в затвора в Пазарджик, изолиран от останалите лишени от свобода. Било му е позволено да общува с други затворници само по време на единия час дневно, когато е извеждан за физически упражнения. Колев обяснява още, че в килията му е пълно с хлебарки и бълхи, а администрацията на затвора не е направила нищо, за да се отърве от тях.

Стоян Петров, който излежава 20-годишна присъда е разказал, че от 29 юли 2011 г. до юли 2016 г. е бил поставен в пълна изолация в Бургаския затвор – без течаща вода и тоалетна, вместо която е трябвало да използва кофа. Той също е посочил, че  килията му е била пълна с плъхове и хлебарки, които често изяждали храната му.

Йордан Петров пък обяснява, че през август 2012 г. в килията му е била поставена тоалетна, но тя е на 45 см от леглото му и не е отделена по никакъв начин от останалото пространство. Така той имал натрапчивото усещане, че живее в тоалетната.

Илиан Михайлов има сходни оплаквания.  Веднъж вече той е осъдил държавата в Страсбург, се е оплакал  от специалния режим, при който лежи в затвора във Варна от 2012 г.

Тъй като са сходни, жалбите на четиримата са разгледани в общо дело, а съдът в Страсбург приема, че  натрупването на лоши условия и строго ограничителния режим, който не е обяснен със съображения за сигурност,  че „страданието и трудностите, претърпени от четиримата,  надвишават неизбежното ниво на страдание, присъщо на лишаването от свобода, и са достатъчно сериозни, за да бъдат квалифицирани като нечовешко и унизително отношение“.

В понеделник омбудсманът Мая Манолова призова министър Цачева да спре унизителното отношение към арестантите и затворниците у нас. След проверка в арестите и места за изтърпяване на наказанията, институцията посочва,  че е  налице системно  нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание.  Омбудсманът е категоричен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие и с чл. 114 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.  Омбудсманът   обяви, че  за година 100 хил. арестанти в София са били подложени на унизително отношение.  Използването на белезници в болнични заведения е в противоречие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, подчерта също  Манолова и настоява шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и министърът на правосъдието да прекратят тези неправомерни действия.

От думи към дела пък премина  движение  „Да, България“.  Юристите на партията  внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу наредбата, определяща мерките за сигурност при конвоирането на арестанти до външни обекти.   Те настояват да бъдат отменени действащите норми за конвоиране, защото са в  нарушение на закона и международните правила   Един от кннкретните поводи е  начина, по който обвинената за корупция и временно отстранена от длъжността кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе приета в болница миналата седмица.  Тя беше откарана до болничното заведение с белезници на краката и ръцете  плюс колан на кръста. 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.