Последни новини
Home / Гостува ни / Тихомир Безлов: С политически протекции, стотина семейства в страната разпределят 70-80% от евросубсидиите. Всички мълчат.*

Тихомир Безлов: С политически протекции, стотина семейства в страната разпределят 70-80% от евросубсидиите. Всички мълчат.*

Defakto.bg
Тихомир Безлов

Eвросубсидиите са схема за концентрация на богатство, смята анализаторът

Около стотина семейства в страната разпределят 70-80% от евросубсидиите.  За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона – това са огромни пари за страна като България, един факт, който съзнателно се заобикаля, а администрациите и  политиците избягват да коментират тази тема“.

Така започва  изумителният коментар  на Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.  Поводът е  горещата лятна акция срещу поредния новоизлюпен образ на корупцията, този път в  лицето на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и небезизвестният Димитър Желязков – Очите плюс още петима.  Те бяха шумно задържани и пуснати поради липса на доказателства, че са участници в организирана престъпна група.  Митьо -Очите чака финал на дело за екстрадцция в Турция. Отсега е ясно, че мнозина от огласената „престъпна група“ ще получат подходящи обвинения  –  било укривателство, било за нещо друго, избрано от  многообразния каталог на Наказателния кодекс.  Няма как, солидните усилия срещу  корупцията трябва да продължат, за да не се излагаме пред чужденците, пък и който е бъркал в кацата с меда – знае, че ще опита и от катрана.   

Въпросът е, какво цели горещата лятна сага – поредна битка на парче  или целта е да се стигне до същинската корупция, онази която е овъртолена в  протекциите на управляващите,  тяхната  администратция и овладени  държавни органи.   Политическата корупция,  освен, че гарантира “ вуйчото владика“, е  трайно  съзидателна –   изковава верен политически електорат  (с парите на данъкоплатци – наши и чужди), който няма творчески съмнения коя е  бюлетината по изборите.  Чакаме да видим, докъде е позволено да стигнат мощните ни органи, създадени за борба с тази корупция. Поне на пръв поглед, тя е неразбиваема. Защото никой от „борците“ за право и справедливост не смее да се зарови в нея.  (авт. Лилия Христовска)

Та ето какво разказва Тихомир Безлов: .

Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с програма „Сапард“, а след това с европейските субсидии, създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства“. Това каза в предаването „Преди всички“ анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира фигурата на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков (Митьо Очите) в турски хотел.

Бенчо Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. „група на зърнарите“. При протестите за евросубсидиите през 2012 година Бенчев бе сред организаторите и премиерът Борисов коментираше фигурата на Бенчев, припомни Безлов. Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 година има европейско решение за „таван“ на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

„Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хиляди евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 година направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване – трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н.“.

Големият проблем, казва  Безлов, е, че „тези гигантски компании на семейства взимат тези пари, а за да ги взимат, трябва да го направят през политиците“. „Взимайки ги, трябва да направят криминални организации“, допълни анализаторът:

„В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона – това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 година, е, че съзнателно се заобикаля този таван. Администрациите, политиците избягват да коментират тази тема. Няма да я видите никъде. Всички в момента говорим какъв ролс-ройс има Бенчо. /…/ Ролс-ройсът на Бенчо, или това, че го е укрил, ми се струва даже дребнотемие.“

 

*Източник БНР, интервю на Валерия Николова 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

3 коментара

  1. Руслан

    Кат ми пееш, Безлов, кой ли ми те чува?

  2. Руслан

    Като ми пееш, Безлов, кой ли ми те чува?

  3. Петър Обретенов

    Това е истинската корупция в големи, не – грандиозни размери,която прокурорът Гешев и шефът на КОНПИ Пламен Георгиев трябва да приотиснат с цялата мощ на зцакона, а не за мижавите 50 000 евро на Десислава Иванчева, с който случай проглушиха България.Въпросът не се ограничава до това, че са „усвоени“ милиони, даже – милиарди евро, а за нещо по- съдбоносно на стопанското развитие на България. Тези европейски субсидии са предназначени за подпомагане на малки и псредни земеделски стопани да развиват подходящи за тях зеленчукопроизводителмни и скотовъдни стопанства. Вместо това – латуфундии от десетки и стотици хиляди декари, които произвеждает зърно, което се изнася направо като краен продукт, без да се преработва в страната. Изцяло порочмна земеделска политика. Затова, ядем гръцки, турски, македонски плодове и зеленчуци, картофи от Франция и мляко и млечни продукти от Германия. И това е същата Бъ лгария, която е учила цяла Европа на „бахчеванджилък“, изнасяла е плодве и грозде / пърпва по износна грозде в 1939г./ в цяла Европа, имала е 10 милиона овце, ненадминати млечни продукти и известна в целия свят с “ бациликус булгариокум“. Ако това не е позар – здраве му кажи! Политиците се спотайват, защото са в заверата, но защо още ние мълчим? Това е истинския корупционен проблем, за който трябва не да викаме, а да крещим. Хотелските приключения на Бенчо Бенев само повдигат завесата. Време е обществото да осъзнае истинските проблеми, а не да ни залъгват със скандалите, с които се занимава парламента, защото там е заровено кучето. Тези аномалии в “ усвояването“ на евросредствата са невъзможни без политически гръб. Няма ляво, няма дясно,една е политическата повеля: на корупцията трябва да бъде пречупен гръбнака!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.