Последни новини
Home / Законът / Удължават мандатите на Александър Корнезов и Марияна Кънчева като съдии в Съда на ЕС

Удължават мандатите на Александър Корнезов и Марияна Кънчева като съдии в Съда на ЕС

Defakto.bg
Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на ЕС
Александър Корнезов, съдия в Общия съд на ЕС

На днешното заседание правителството одобри предложението на вицепремиера Екатерина Захариева  да бъдат удължени  мандатите на български съдии в Съда на ЕС –  това са   досегашните съдии  Александър Корнезов  и Марияна Кънчева.  Кабинетът официално предлага двамата бълагрски съдии да продължат мандатите си в Общия съд на ЕС.

Повод за решението  е  изтичането  на мандатите на  голям брой от съдиите в Общия съд на 31 август 2019 г.,  включително и на българските, а  държавите членки са приканени да обявят своите кандидатури най-късно до 1 октомври 2018 г.

Според  чл. 254, ал. 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз („ДФЕС“) на всеки три години се извършва частична подмяна в състава на Общия съд на Европейския съюз („Общия съд“).   В писмо до нашите власти, председателят на Общия съд е посочил, че навременните предложения на опитни юристи са важни заради „стабилността на съставите на съда, която е от  съществено значение за неговата ефикасна работа”.

Марияна Кънчева е съдия в Общия съд от 19 септември 2011 г. , а Александър Корнезов, който  беше съдия в Съда на публичната служба на Европейския съюз,  след реформата на Съда и разпускането на СПС, е съдия в Общия съд от 19 септември  2016 г.

Съдия Марияна Кънчева е родена през 1958 г., завършила Право в Су „Кл. Охридски“, има  магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, била е адвокат в Софийска адвокатска колегия,  генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи,  била е  арбитър по  търговски спорове. Има  специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като адвокат и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е роден през 1978 г., завършил е  Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Международно право“. Притежава образователна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „доктор по право“ със специалност „Международно частно право“ .Той е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките. Работил е като адвокат в адвокатска кантора „Van Bael & Bellis” в Брюксел, една от водещите кантори в областта на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на ЕС.   Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право. Говори шест езика.

Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС

В началото на годината правителството  предложи  Александър Арабаджиев за трети мандат за съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург.  Първият мандат на Александър Арабаджиев като съдия в Съда на ЕС започна в началото на 2007 г.     През 2012 г. първият кабинет на Бойко Борисов го издигна за втори мандат като български съдия в Съда на Европейския съюз, който изтича на 6 октомври 2018 г.

Друг български юрист в Съда на ЕС е бившият председател на КС проф. Евгени Танчев, който от юли 2016 г. е генерален адвокат в съда.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.