Последни новини
Home / Законът / Николай Проданов: Да не се злоупотребява с перспективата, че държавата ще бъде осъдена в Страсбург*

Николай Проданов: Да не се злоупотребява с перспективата, че държавата ще бъде осъдена в Страсбург*

Defakto.bg
Междувременно Десислава Иванчева бе изписана от болницата в четвъртък в същия вид, както беше и приета – с оковани ръце и крака и кожен колан през кръста, фиксиращ китките ѝ, съобщиха най-напред медиите. По-късно пред журналисти директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Васил Миладинов обяви,че обвинената кметица е изписана без белезници, а правилата за конвоиране ще бъдат променени, така, че да се отчита риска за всеки конвоиран, както и нуждата от пранги и белезници. Иванчева бе приета за изследвания във връзка с туморно образование, като кадрите от влизането ѝ в болницата с белезници на ръцете и краката предизвикаха масово възмущение. Иванчева няма да бъде настанена в лечебницата на Софийския затвор, а ще бъде отведена директно в ареста, където условията рушат здравето й, прогнозираха нейни приятели на фейс страницата й. Съмишлениците ѝ подготвят и протест пред Министерския съвет идния понеделник. Те ще отправят и конкретни искания до управляващие, които ще бъдат внесени с подписка до правосъдния министър. С призив властите да спрат да унижават по този начин затворници и арестанти излезе и омбудсманът Мая Манолова, а зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че клипът с Иванчева е „пиар акция“. Снимката е от страницата на Иванчева във Фейсбук.
Николай Проданов

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов отказа да коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ начина, по който Десислава Иванчева беше отведена в болница миналата седмица от ареста. Известно е, че появата ѝ – окована в белезници – предизвика бурна обществена реакция. По този повод Проданов казва: „Не ми се ще да влизаме в детайли по конкретния случай. Прекалено много се разглеждат детайлите в този конкретен случай. Нас по-скоро ни интересуват евентуалните обобщения. Моята гледна точка е следната: Не бива по никой начин да се създава впечатление в обществото, че в нашите служители има някакъв стремеж – волен или неволен – да се причинят страдания на задържаните лица и на лишените от свобода повече от необходимото. Такъв е стремеж категорично няма и международните контролни механизми са установили това съвършено конкретно! Те са констатирали, че проблемът с насилието от страна на персонал спрямо задържаните лица е ликвидиран“

До сегашните инструкции за извеждане на лишените от свобода до болници се е стигнало през 2013 година, след като преди това е имало голям брой бягства на затворници от болници, включително ВМА, казва Проданов. Според него „Цялото извеждане на един лишен от свобода представлява много сериозен риск“.

По повод заявеното намерение да адвокатите на Иванчева да съдят държавата в в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заместник-министър Николай Проданов заяви: „България е печелила дела в Страсбург, България е губила дела в Страсбург. По някой път, откровено казано, се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена. Всички европейски страни са съдени и огромната част от тях – осъждани в Страсбург, включително и развити, признати демокрации“.

„Контролният механизъм на конвенцията на ООН е чрез така наречения „Комитет за предотвратяване на изтезанията“ – група от независими международни експерти, които, с посещения в местата за лишаване от свобода в отделните страни, правят проверки за това доколко се спазва тази конвенция. Между другото, последното посещение на този комитет в България беше през миналата есен. Съответният доклад е доста обемист. Казва се следното: „В положителен аспект делегацията се убеди, че прилагането на предохранителни мерки (като например белезници) е по изключение и се основава на индивидуална оценка на риска“.

Това е заключението на международните експерти“. Проданов е категоричен, че условията в затворите – основна причина за осъдителните присъди в ЕСПЧ – са се подобрили значително в последните години .

Зам.министърът заяви, че няма основания да се проверява работата на заместник-директора на затвора в Бургас Методий Владимиров, обвинен от адвокат, че е свързан с Димитър Желязков-Очите чрез баща си. Подобни слухове се появяват всяка година и Владимиров вече е осъждал затворници за твърденията. Бил е проверяван и преди„Към момента не виждам особени причини да го критикуваме за неговата работа. Що се отнася до това, че неговият баща работи в някаква фирма, не мисля, че е наша работа да се занимаваме с това къде работят бащите на нашите служители“.

*Източник: БНР

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.