Последни новини
Home / Гостува ни / Конвенцията за правата на човека ни задължава да регулираме производство за смяна на пола. Е, ще я денонсираме ли?!

Конвенцията за правата на човека ни задължава да регулираме производство за смяна на пола. Е, ще я денонсираме ли?!

Defakto.bg

Наташа Добрева, адвокат

България има международноправно задължение да приеме вътрешно законодателство за официално признаване на нов пол на транссексуални лица от 1992 г. Това е годината на ратификация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС). В многобройни решения от практиката на ЕСПЧ, едно от които се очаква да бъде постановено срещу България идните месеци (Жалба 41701/16), Член 8 от ЕКЗПЧОС се тълкува като гарантиращ правото на самоопределение по пол на транссексуални лица. Тълкуването включва и правото им да получат признание на новия си пол от страна на Държавата, както и забрана за принудителната стерилизация на тези лица, т.е. изискването да се подлагат на каквито и да било операции или агресивни хормонални терапии, преди промените в гражданското състояние. Много ясно, тази ратифицирана  Конвенция разграничава „социален пол“ от „биологичен пол“ като два независими, защитени по своему аспекти на личността.

Вече 26 години, България не само че не изпълнява това задължение, но и току що беше легално преградена възможността изобщо някога да го изпълни, с новото решение на Конституционния съд по съответствието с Истанбулската Конвенция, което влиза в сила днес (петък, б.р.). В него директно се посочва, че „Изискванията на чл. 4, § 3 от [Истанбулската] Конвенцията биха наложили в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.“ Според Конституцията, международното право има предимство пред вътрешните закони, но Конституцията има предимство пред международното право, „[o]братната теза може да доведе до неблагоприятен резултат – парализиране на конституционни разпоредби от международна норма, която не е в съответствие с тях.“ ( Решение № 4 от 1.04.1999 г. на КС на РБ по к.д. № 31/1998 г.)

В случая, по силата на новото решение на Конституционния съд, Конституцията „парализира“ Член 8 от ЕКЗПЧОС, що се отнася до правата на транссексуални лица. От днес, приемане на специален закон, който урежда предпоставките за официално признаване на нов пол при транс и интерсекс състояния, вече е немислимо.  Съдебната практика по смяна на пол също ще бъде „парализирана“, защото „[р]ешенията на съда са задължителни за всички държавни органи“ (чл. 14, ал. 6 от ЗКС), а и ВКС е длъжен да отменя обжалвани решения, които противоречат на актове на Конституционния съд (чл. 280, ал. 1, т. 2 от ГПК).

Изпълнението на решенията, постановени срещу България от ЕСПЧ в полза на транссексуални лица, ще бъде блокирано и ще повлече една безсмислено дълга, спъната в необходимост от по-актуални конституционни решения, и дори изменения в Конституцията, процедура в Комитета на Министрите.

В заключение, понятия като „джендър“ и „социален пол“ подействаха шокиращо, защото бяха написани черно на бяло в текста на един съвременен правен документ. Но други по-стари международни актове, отдавна ратифицирани в България, прилагат абсолютно същите понятия, които не са били записани в оригиналния им текст, но в последствие са станали част от тях по тълкувателен път и чрез неизбежното им развитие като „живи инструменти“ („living instruments”), без да изостват от реалните отношения в живота. А сега какво да правим с тях?

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Адв. Лулчева: Завеждаме дело за повдигнато обвинение на Пламен Бобоков без да е извършено престъпление

Тези 32 месеца показват за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.