Последни новини
Home / Законът / Търговският регистър започва работа поетапно от сряда, обещава Агенцията по вписванията

Търговският регистър започва работа поетапно от сряда, обещава Агенцията по вписванията

Defakto.bg
Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите

Какъвто и срив да има в Търговския регистър, документите не изчезват, категоричен е шефът на Нотариалната камара Димитър Танев

Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно от 15 август, сряда, съобщава Агенцията по вписванията.

Всички останали регистри на агенцията работят с пълните си функционалности,  сочи службата. От миналия петък , 10 август,  Търговският регистър е блокиран.  Причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса, категорични са от службата, макар, че правосъдният  министър Цачева  сигнализира главния прокурор и ДАНС за срива. И двете институции се занимават с разнищване на извършени или подготвяни престъпления.

Според мненията на специалисти пред „Капитал” повредата е сериозна и има опасност да изчезне информацията в регистъра от началото на годината.  Адвокати пък казват пред в. Сега, че е блокиран целия търговски оборот. „В момента никой не може да извършва сделки, защото няма начин да провери с кого се договаря. Ако има сделки, те могат да се окажат нищожни, защото никой не знае има ли договарящия се представителна власт“.

Председателят на АИКБ Васил Велев вижда в блокирането на Търговсикя регистър  сериозен проблем, който оставя усещане за несигурност. Той също не изключва възможности за злоупотреби. „Предприемачите вместо да си гледат бизнеса, трябва да се занимават с административни проблеми, това е един огромен проблем“, коментира още Велев.  От БСК определят случаващото се като много притеснително и настояват да бъдат оповестени причините за срива.

По този повод Агенцията гарантира, че за времето на срива „не са извършвани действия спрямо данните в регистъра, а възможности за злоупотреби не съществуват. Вписваннето на промени в търговските дружества обаче остава невъзможно до възстановяване на регистъра.

Пред De Fakto, страховете от злоупотреби коментира и председателят на Съвета на нотариусите  Димитър Танев:

„  Има най-различни способи за доказване на едно право. В нотариалното производство всяка страна е длъжна да представи актуалните си писмени доказателства, тъй като нотариусът не ги издирва служебно.  Ако страните носят писмен документ, ние, нотариусите,  не можем да откажем да го приемем.

Или,  имаме доказателства на хартиен носител, представени от страните, просто отпада временно улеснението по чл.. 23 ал.6 от ЗТРРЮЛНЦ те да се позоват на общата  електронната  база данни, каквато структура представлява Търговския регистър.  Ако страните укрият някаква промяна по формиране на представителната власт, за да заблудят трети лица, например нотариуса, те ще понесат съответната наказателна отговорност.   В крайна сметка гражданите, които идват при нас се  идентифицират детайлно с  възможността до базата данни на МВР – НРБЛД  и в този период не е зле всички удостоверявания на обстоятелства, подлежащи на вписване в Търговския регистър да се извършват като едновремнно удостоверяване на подпис и съдържание.  Архивираният като съдържание документ ще е стабилно доказателство за волеизявлението на лицето и целта на това изявление. “

Навсякъде има проблеми, разказа Танев.  Наскоро в Германия е имало планиран срив в Имотния регистър.  Тогава именно с писмени доказателства и документи на флашки,  странните са извършвали сделки и други правни действия.  Няма вакум в процедурата, категоричен е нотариусът. Вярно е, че Търговския регистър е едно удобство за хората с оглед на бързината, но каквото и да стане с него,  документите не изчезват,  защото винаги  са  дублирани, поясни той.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.