Последни новини
Home / Законът / Справките за актуално състояние в Търговския регистър вече са достъпни (обновена)

Справките за актуално състояние в Търговския регистър вече са достъпни (обновена)

Defakto.bg

Потребителите вече могат  да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, съобщи Агенцията по вписванията.  Така на седмия ден от срива в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица,  гражданите могат частично да ползват услугите им.  Агенцията удържа обещанието  именно от днес,  15 август, (сряда)  работата  да започне поетапно да  възстановява дейността не регистрите.

Продължават усилията по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра, се казва още в съобщението.  „Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица“.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството.  Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, сочи службата.

Заради срива от петък насам никой не може да регистрира нова фирма, да впише промени в управлението или собствеността на дружество или просто да направи справка. По искане на правосъдния министър  Цачева причините се изясняват от ДАНС и МВР.

„Възобновено е актуалното състояние, тоест може да се възобнови търговският оборот, но липсват данните, досиетата, документите. Липсата на данни досега блокира напълно търговския оборот“, каза пред БНР авокат Грета Ганева.  Според нея  рисковете за сделките през дните, в които регистърът не работеше, са много сериозни, защото те са били сключвани „изцяло на доверие“.

Вицепремиерът Томислав Дончев: Специален център ще складира цялата информация от държавните регистри

„Технически проблем е предизвикал срива на Търговския регистър. Това не означава, че няма човешка вина. Не допускам това да се е случило вследствие нечия умисъл. Но допускам някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Виновните ще бъдат намерени„.  Това заяви пред Нова тв  вицепремиерът Томислав Дончев, който  када още, че работата по отстраняването на проблема е на 24-часов режим. Дончев смята, че  блокирането на ТР  и др. като  „изключително сериозна ситуация, която никой не бива да подценява, защото  това би могло да се третира като несигурност как работи държавата и каква сигурност осигурява за бизнеса“.

На въпрос възможно ли е сривът в ТР да доведе  до загуба на информация,  той отвърна:  „Това, в което ме уверяват всички, е че не може да се говори за загуба на информация.  Второ, абсолютно невъзможно е да се манипулира каквато и да било информация и няма  възможност някой да се възползва от нея“.

Пред De Fakto подобна позиция вчера обяви и председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Бе категоричен, че:  „Търговския регистър е едно удобство за хората с оглед на бързината, но какъвто и срив да се случва в него,  информация и документите не могат да изчезват,  защото те винаги  са  дублирани и когато  гражданите ни предоставят писмените си доказателства по сделки и други правни действия,  нотариусите са длъжни да ги приемат.“

По повод дублирането на информация за сигурност, вицепремиерът  заяви още, че  от понеделник държавната агенция за електронно управление прави одит на всички информационни системи. 

„Но предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се извлекат уроци, може би до десетина дни ще бъде предложено на Министерски съвет, освен архивите, освен огледалните регистри, да създадем нарочен специален държавен център, където да се складира още един път цялата информация от държавните регистри и архиви“, заяви Дончев.

Ако искаме да има пълна сигурност на информацията в регистрите, ще трябва да се инвестират още  пари,   каза по-късно на заседанието на МС той.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.