Последни новини
Home / Законът / Добър пример на детско правосъдие: Административен съд София – град допусна жалба на дете, без пълномощно

Добър пример на детско правосъдие: Административен съд София – град допусна жалба на дете, без пълномощно

Defakto.bg
Наташа Добрева, адвокат

Административен съд София- град (АССГ)  разгледа рядък случай на допустимост на искане за образуване на дело, подадено от дете, без пълномощно, съобщи директорът на Правна програма на фондация „Асоциация Анимус“, адвокат Наташа Добрева.  Детето е в конфликт на интереси със своите родители, и атакува административен акт, постановен в тяхна полза, но застрашаващ неговата безопасност.  Жалбата е подписана от адв. Добрева и комбинирана с искане да бъде назначена от съда за особен представител на тийнейджърката, тъй като тя се намира в ситуация, в която нейните родители няма да се съгласят да подпишат пълномощно.  Налице е хипотезата на конфликт на интереси между законни представители и представляван, а именно, образувано досъдебно производство за блудство с момичето в дома на родителите й и данни, че е неглижирана от тях.

АССГ реагира бързо и адекватно, като намери молбата за допустима и със същото определение назначи адвоката за особен представител:

Р. С. е легитимирано лице да иска спиране на изпълнението на административния акт. Възрастта й предполага сама със съгласието на родител, а при невъзможност да се ангажира който и да било от рождените й родители, чрез особен представител по реда на чл. 15, ал. 8 от ЗЗДетето да защитава свои права и законни интереси. Искането е процесуално допустимо.

Цитираната разпоредба от Закона за закрила на детето предвижда, че „Детето има право на правна помощ и жалба във всички производства, засягащи негови права или интереси.“

По същество, съдът разпореди спиране на предварителното изпълнение на заповед, с която момичето се настанява обратно при семейството й, след като е изведена оттам за период от 6 месеца, като защитна мярка. Един от мотивите на съда е, че преди да се произнесе, административният орган не е изслушал позицията на самото дете по въпроса къде да живее. Определението за спиране, от своя страна, подлежи на незабавно изпълнение, но до днес административният орган е  в неизпълнение. Предполагаемата причина – трудност в намирането на приемно семейство за тийнейджър – по никакъв начин не може да оправдае връщане на момичето в ситуация на риск от сексуално насилие. Делото е висящо пред Върховен административен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. Това някаква шега ли е? Това е пример за трагично правосъдие. Изземва се функцията на органа, който има пълномощия да върши това от някой, който ги няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.