Последни новини
Home / Законът / Експертът Стефан Христов пред БНР: Ако Търговският регистър не тръгне в пълния му обем, има шанс правителството да падне

Експертът Стефан Христов пред БНР: Ако Търговският регистър не тръгне в пълния му обем, има шанс правителството да падне

Defakto.bg
Щетата за държавата е огромна в дългосрочен план, смята председателят на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“
Мегахранилище за електронни данни категорично не е решение на проблема, а поредното половинчато действие на парче. Това каза в предаването „Преди всички“ Стефан Христов, председател на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“. Според Христов по-подходящо е изграждането на „държавен облак“, който да се използва не само за съхранение на данни, а и за изчислителна мощ:

„Да се разпредели физически в няколко центъра, да се направи по всички международни стандарти за отделна тектонична плоча, да бъде обслужван от Държавна агенция „Електронно управление“ и да няма нито един сървър никъде – по общини, по министерства, в НОИ (където съм виждал по етажите едни сървъри и вероятно скоро и там ще има проблем). Когато се направи един такъв интегриран център и за изчислителна мощ,  той ще бъде управляван много по-добре, с по-добри специалисти. Необходимостта от съхранение ще може да се предвижда много по-точно“.

Христов смята, че одитът, който е в ход, за ситуацията в различните институции, боравещи с електронни данни, ще покаже „едно нехайство – за смяна на дискови масиви и за добавяне на нови“. Стефан Христов обясни още, че в обществена поръчка за Агенцията по вписванията от края на 2017 година, в самото обявление е било описано, че „ако не се обнови този масив и не се добавят още дискове, ще има проблем и ще има много сериозни последици“.

Христов посочи, че може би и премиерът е подведен, докато в държавата има много сериозен проблем:

„Политически анализатори в моя екип предвиждат, че ако до десет дни Търговският регистър не тръгне в пълния обем от услуги, има шанс правителството да падне. Това го казвам категорично. На практика в момента гражданско-правният оборот е блокиран. Държавата не работи.“

Щетата за държавата е огромна в дългосрочен план – инвеститорите вече не предпочитат България, подчерта Стефан Христов. По думите му, „не можем само с 10% корпоративен данък да се опитваме да привличаме инвеститори“.

Запитан дали може да има манипулация с данни по време на срива на Търговския регистър, Стефан Христов заяви:

„Аз съм убеден, че няма проблем с това и че проблемът е изключително технически. Но начинът, по който беше направено – пет дни абсолютно никаква реакция от страна на Даскалова(Зорница  Даскалова – директор на Агенцията по вписванията ) и от страна на правителството, води до едни спекулации за откраднати дискове. Просто с Агенцията по вписванията няма комуникация“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.