Последни новини
Home / Законът / Идният вторник спецнаказателният съд решава дали да освободи от ареста зам.кмета на „Младост“

Идният вторник спецнаказателният съд решава дали да освободи от ареста зам.кмета на „Младост“

Defakto.bg
В съдебната зала, Биляна Петрова, в дясно, Десислава Иванчева, в ляво

Специализираният наказателен съд няма да се произнесе в  четвъртък  по искането на бившия зам.кмет на Младост Биляна Петрова да бъде освободена от ареста, научи Де Факто. Преди дни съдът отложи за днес решението си за промяна на мярката й за неотклонение,  като нареди  експертен преглед от вещо лице (гастроентеролог и диетолог) да установи дали здравословното й състояние е съвместимо с условията в следствения арест.

Експертизата обаче няма да е готова в поставения срок и съдът ще решава проблема идния вторник (21 август).

Адвокат Ирен Савова

Адвокат Ирен Савова, защитник на  Биляна Петрова поиска от съда да бъдат изследвани въпросите дали условия за живот на задържаните лица в  местата за задържане под стража,  са съвместими с нормите на българското и европейското законодателство, както и с общовъзприетите критерии за нормални човешки условия за живот – за хранене, хигиена, двигателна активност, чист въздух, задоволяване на интелектуални нужди, като например четене на книги и гледане на телевизия, семейни отношения и др.?

Савова бе категорична, че за да се произнесе съдът по искането за промяна на мярката за неотклонение, трябва да е запознат „с конкретните условия, при които живеят задържаните лица, защото отсъждането на правосъдие не означава, че те трябва да бъдат   унижавани и изтезавани“.  Тя е категорична, че най-тежката мярка трябва да е абсолютно пропорционална на реалната опасност задържаното лице да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът отхвърли настояването на защитата да установи дали условията в ареста отговарят на стандартите с аргумента, че състоянието им е „Ноторно“(известно!). Повече благосклонност бе проявена към представените  медицински протоколи,  изготвени в болницата на затвора. От тях се  вижда, че здравословното състояние  на Блияна Петрова е сериозно влошено, а  установените проблеми крият реална опасност от множество сериозни усложнения при неспазване на предписания режим до провеждането на оперативно лечение.   В конкретния случай Биляна Петрова има жлъчно-каменна болест и придружаващи заболявания, които са несъвместими с режима на хранене на задържаните лица.   Затова защитата настоява за конкретен отговор  дали в местата за задържане под стража е възможно да бъде осигурена специална диета, която отговоря на здравословното състояние на Петрова и каквато „нито следственият арест, нито болница към централния софийски затвор предлагат“.

Биляна Петрова беше задържана преди 4 месеца заедно с отстранената от поста си кмет на „Младост“  Десислава Иванчева и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Те са обвинени, че са поискали половин милион евро подкуп от предприемач.  При зрелищната акция в центъра на София у тримата бяха намерени общо 70 000 белязани евро.

До този момент няма безспорни  доказателства за съпричастието на  двете  жени в  престъплението.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.