Последни новини
Home / Законът / Полиците на фалиралия застраховател „Олимпик“ стават невалидни в полунощ на 18 август

Полиците на фалиралия застраховател „Олимпик“ стават невалидни в полунощ на 18 август

Defakto.bg

Паралелно с кризата за Търговския регистър, който продължава да не работи пълноценно, се  разгоря и горещата  драма с  фалита на кипърската застрахователна фирма „Олимпик”, чиито лиценз бе отнет от кипърските  власти. Като резултат –  в  полунощ срещу събота се прекратява валидността на полиците „Гражданска отговорност“, сключени от клиентите й.    Въпреки че от МВР обещават да дадат „няколко дни толеранс”, докато шофьорите подновят полиците си, експерти предупреждават да не се поема риск и да се управлява автомобил без застраховка.

Понятие като „няколко” дни срок  е без правна стойност, категорични са те.  Ако междувременно станат участници в пътно транспортно произшествие и нямат  „Гражданска отговорност” ,  обезщетенията за инцидента ще се заплаща от тях.

Застрахователните брокери ще работят през уикенда с удължено работно време, за да може да поемат много клиенти, обяви пред БНР   председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова

Заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори с компанията, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност, което ще се проведе според законодателството на Република Кипър.  Българските клиенти на застрахователя са 275 000 ,  а инструкции как да получат обезщетението си трябва да бъдат дадени от кипърския регулаторен орган.

„Които са си платили застраховките, могат да получат обезщетение. Т.е. да им се върнат парите за неусвоения период от време по полиците. Това ще се случи, когато съдът в Кипър назначи синдик, който ще дойде в България и ще си назначи екип, с който ще работи. Аз не мога да кажа синдикът кога и как ще процедира, за да възстанови парите на хората“, поясни пред Дарик радио Пепа Деведжиева, директор на клона на дружеството в Пловдив.

По повод  отнетия лиценз на застрахователната компания „Олимпик“ и необходимостта над 200 хил. души да платят отново задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира  във Фейсбук, че това е  безпрецедент гаф на българската държава.  Атанасов предлага  за подобни случаи на бездействие на държавата, да бъде приет специален закон за обезщетяване на увредените. Той настоява за оставка на  министъра на финансите.  А по повод репликата на премиера Бойко Борисов,  че „хората трябва да внимават, когато си избират застраховател”,  бившият шеф на НСС,  го нарече „наглец”

Атанасов казва още: „Ти (държавата) си въвел ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка „Гражданска отговорност“. Който кара без застраховка, го грози репресия от Органите. Пуснал си на пазара определени компании със законовото съдействие на държавата да събират пари за определени рискове. Народът, изпълнявайки закона, си плаща. И сега им казваш: платете пак! При условие, че всички в държавата са знаели, че компанията е регистрирана в Кипър, но скритите собственици са хората на Бул инс! Което още повече означава, че измамата е известна на служби, КФН, М–во на финансите и т.н. И… тишина. Това като с охранителната фирма на Митьо Очите. Тя има лиценз от МВР за охранителна дейност макар всички да знаят, че е собственост на осъден за наркотрафик.

И сега над 200 хил. измамени. От кого?! Защото очевидно тази измама е осъществена с мълчаливото съгласие на Държавата на Борисов“.

 

About De Fakto

Проверете също

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Главният прокурор иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Един коментар

  1. Били Боб

    Инициирам дискусия:
    Ще бъде ли осъществен от субективна страна съставът на административното нарушение по КЗ, в случай, че лицето, изпълнило задължението си да сключи застаховка „гражданска отговорност на автомобилистите“ хал хабер си няма за това, че на застрахователното дружество е отнет лиценза?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.