Последни новини
Home / Законът / При пети опит, наказателното дело срещу Ченалова тръгва в спецсъда

При пети опит, наказателното дело срещу Ченалова тръгва в спецсъда

Defakto.bg

Обвинението било схематично, но отговаряло на минималните стандарти

От пети опит наказателното дело срещу Румяна Ченалова стартира в спецсъда. Случва се след три фалстарта в Софийския градски съд и един – в самия спецсъд. досега делото беше прекратявано и връщано на прокуратурата както заради наличието на функционален имунитет по повдигнатите обвинения – за престъпление по служба и неверен документ (свързани с правораздавателната  й дейност), така и заради тяхната неяснота. Днес усилията на прокуратурата се увенчаха с успех.

И днес Ченалова и адвокатите й изтъкнаха, че голяма част от нарушенията не са поправени. Въпреки това спецсъдъсъдът призна, че в обвинението има пропуски, но не са от мащаб, който да препятства старта на процеса. Така обвинителният акт отговарял на минималните изисквания, макар да бил доста схематичен, съобщи БТА.
Интересен факт по делото е, че свидетел по него е Петко Сертов.
Прокуратурата или не иска, или толкова може в работата си, каза Ченалова и с тези думи описа работата на обвинението. Безкрайното връщане на делото щеше да се превърне в празник за едни и мъчение за други, смята още бившата съдия.
Ченалова каза, че едно от разследванията срещу нея – по делото “Соло”, е прекратено. Тя беше разследвана заради начина, по който пусна от ареста Илиян Тодоров, подсъдим за убийство.  Причината – основният свидетел бил излъгал.

Вчера излезе друго решение, свързано с Румяна Ченалова – петчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане делото срещу нейното дисциплинарно уволнение.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.