Последни новини
Home / Законът / Сайтът на правосъдното министерство “замлъкна” от сутринта

Сайтът на правосъдното министерство “замлъкна” от сутринта

Defakto.bg
Правосъдният министър Цецка Цачева

След срива на Търговския регистър, който повече от седмица не работи пълноценно,  от сутринта интернет страницата на Министерството на правосъдието е недостъпна. След въвеждане на адреса,  се показва съобщение, че сайтът не е достъпен.

След въвеждане на http://www.justice.government.bg/ се показва съобщение, че сайтът не е достъпен.

На запитване на Де Факто  – каква е причината, от ведомството отговориха, че са имали проблем с Интернет и очакват в ранния следобед връзката да бъде възстановена. От министерството  отхвърлиха всякакви паралели с  продължаващите проблеми в Търговския регистър, който е управляван от Агенцията по вписванията и  практически е под  шапката на Министерството на правосъдието.

Днес правосъдният  министър Цецка Цачева заяви, че  е взела всички необходими мерки, за да могат системите да работят безпроблемно и обвини директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова за срива на Търговския регистър.
Достъпът до регистъра е частично възстановен и в момента могат да се правят справки за актуалното състояние на фирми в Търговския регистър,  от вчера вече са възможни и справките по ЕГН. Очакванията са системата да заработи пълноценно другата седмица.  Все още не е ясна причината за срива, но загубени или манипулирани данни няма, категорични са от агенцията.

Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата.  На пресконференция пък  изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова обяви, че няма да подава оставка, защото е неоходима до отстраняване на проблема.   След като премиерът Борисов вчера обяви, че не е доволен от работата на Даскалова,  правосъдният министър Цецка Цачева днес коментира пред bTV, че в подобна ситуация няма как да няма отговорни.

По нейни думи само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като “специализирана фирма” е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.