Последни новини
Home / Законът / Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да е заработил пълноценно

Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да е заработил пълноценно

Defakto.bg

Адвокати поискаха не само уволнение, а търсене и на наказателна отговорност от виновните

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че преди дни обяви,  че преди края на кризата с Търговския регистър не смята за актуален въпроса – ще поеме ли отговорност за безпрецедентния му срив, като се оттегли от поста.  Още не е кой ще я смени.

Преди дни на пресконференция Даскалова заяви, че е единственият човек в Агенцията по вписванията, който може да координира възстановяването на Търговския регистър и затова трябва да остане на поста си.

Изненадваща среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева, обаче проомени намеренията й и Даскалова подаде оставка заради   безпрецедентната криза с Търговския  регистър. Час по-рано от Агенцията вписванията, че от петък  е възстановена още едно от функционалности на регистъра – свързаността му с държавната администрацията чрез междурегистровия  обмен RegiX. Обещават, че  от другата седмица той ще заработи изцяло.

Докато регистърът се възстановяваше, за няколко часа беше блокиран сайта на Министерството на правосъдието, който в късния следобед заработи.

Междувременно 69 адвокати са поискали виновниците за срива в Търгавския регистър не просто да бъдат извадени от властта, но и да бъдат подведени под наказателна отговорност, съобщава Мидиапул. Писмото им е адресирано до президента, премиера и правосъдния  министър. В него те настояват за “ незабавна независима проверка на Агенция по вписванията, както и за подвеждане под наказателна отговорност на виновните“. Настояваме за поемане на отговорност от правителството и за точен срок, в който ще започне работа единствения Търговски регистър в страната!“

Адвокатите настояват още за  прокурорска проверка на работата на Министерство на правосъдието и целия Министерски съвет с всички структури и ведомства“.

И още: „Загубите за търговския оборот са неизчислими, никой не се наема да направи такава сметка. Правителството е оставило на директора на ТР да се оправя със ситуацията, а тя информира, че се работи. Това не е достатъчно, нито нормално. Не, не може обяснението да е „случва се“!“, сочат юристите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.