Последни новини
Home / Законът / Атанаска Дишева напусна ведомственото жилище, предаде го на комисия, назначена от Георги Чолаков

Атанаска Дишева напусна ведомственото жилище, предаде го на комисия, назначена от Георги Чолаков

Defakto.bg

Членът на ВСС от професионалната съдийска квота Атанаска Дишева днес е напуснала ведомствения апартамент и го е предала на тричленна комисия от Върховния административен съд, назначена от председателя му Георги Чолаков. Това съобщи самата Дишева в отговор на въпроси на Де факто.

Това би трябвало да е и краят на „драмата“, станала повод за не една и две атаки срещу съдийката, включително и в определени медии.

Фактите са известни, те бяха коментирани и от Атанаска Дишева в интервю пред нас. Накратко – като съдия от ВАС, дошла от Варна, тя получава ведомствен апартамент от 173 кв м в столичния квартал „Изток“, който обитава със семейството си срещу 202 лв ведомствен наем. Жилището е запазено и след като е избрана за член на ВСС, защото в това си качество също има право на него.

В медии усилно се коментираше имотното състояние на семейството – очаквано, върховен съдия и адвокат (съпругът) не са бедни. Задаваните спрямо Дишева въпроси може би щяха да са основателни, ако не беше едно „но“ – те не бяха зададени на други от действащия, нито от предни състави на ВСС. А че кадровиците ползват не само ведомствени жилища, но от бюджета им се плаща и свободен наем, е известен факт. Беше потвърден и от справка на ВСС, предоставена на Де факто по Закона за достъп до обществена информация.

Така или иначе на 5 юли след постъпило предложение от Сотир Цацаров и Георги Чолаков пленумът на ВСС промени приетите от самите него в началото на мандата му правила за ведомствените жилища. В новите разпоредби се предвиди максимум 5-годишен срок за ползването им, независимо от основанието. В същото време обаче бе даден едногодишен срок за уреждане на въпроса със „заварените положения“.

Как се развиват нещата с Дишева?

На 18 юли тя получава предизвестие, подписано от председателя на ВАС Георги Чолаков, да напусне ведомственото жилище в едномесечен срок. Като мотив се сочи, че вече не е съдия от ВАС, както и новите правила на ВСС. Определена е и дата на предаването на апартамента – 20 август, то ест днес. Копие от заповедта с предизвестието е служебно обявена във ВАС.

Днес апартаментът е предаден на тричленна комисия на Върховния административен съд, в която влизат главният секретар и двама служители.

Интересно, какво ли става с останалите ведомствени наематели, по „новите“ правила?

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.