Последни новини
Home / Законът / Цацаров е разпоредил проверка за контрола над фалиралия „Олимпик“

Цацаров е разпоредил проверка за контрола над фалиралия „Олимпик“

Defakto.bg

Правителството иска оставката на Ралица Агайн

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по повод прекратяването на дейността на клона на „Олимпик“ у нас, съобщи държавното обвинение.

Предмет на проверката са начините за осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията за финансов надзор, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател.

Ще бъде проверено дали са  спазени изискванията на закона за започване на дейността на клона на „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.

По данни на КФН действащите полици „Гражданска отговорност“ на кипърското дружество в България са 197 551 броя. От 18 август те бяха  прекратени, а клиентите на  фалиралата компания по задължителната „Гражданска отговорност“ трябва да сключат нови застраховки с други дружества на пазара.

Ралица Агайн

Междувременно правителството препоръча на парламента да освободи зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн заради ситуацията с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“.

Това стана ясно след среща между премиерът Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и представители на комисията.

Горанов  остро е критикувал Агайн за слаб контрол след като проблемите на дружеството са станали известни  и я е призовал доброволно да подаде оставка заради случая.   Според министъра Комисията за финансов надзор не се е поинтересувала какви са правилата и процедурите, след като Финансовото министерство на Кипър е поискало несъстоятелност на Фонда. Горанов казва още, че внесените от „Олимпик“ пари в Българския гаранционен фонд няма как да бъдат ползвани за обезпечаване на хората с прекратени полици и допълни:

„Ако се стигне до подобно състояние, да ангажираме кипърско адвокатско дружество, тъй като целият процес по несъстоятелност ще се води там, да представлява българските кредитори в Република Кипър. Няма как държавата да се суброгира като кредитор от името на застраховани български граждани в тази компания“.

Горанов обяви, че ще говори с кипърския посланик този следобед, за да се уточни процедурата по прекратяването дейността на дружеството. Ако това става по несъстоятелност, пострадалите българи ще имат право да получат обезщетeние от Кипърския фонд, допълни той.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.