Последни новини
Home / Законът / Зам.кметът на „Младост“ Биляна Петрова- можела да се лекува и в ареста

Зам.кметът на „Младост“ Биляна Петрова- можела да се лекува и в ареста

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“ – Биляна Петрова да напусне ареста.  Според медицинската експертиза,  Петрова може да се лекува и под стража, въпреки здравословните си проблеми, съобщи БНР.

Миналата седмица защитата на Петрова поиска  съдът да промени задържането на Биляна Петрова с по-лека мярка, за да може пълноценно да се лекува, защото здравословното й състояние е сериозно влошено. Преди това обаче,съдът да се запознае   „с конкретните условия, при които живеят задържаните лица, защото отсъждането на правосъдие не означава, че те трябва да бъдат   унижавани и изтезавани“, настоя защитата.

Съдът отхвърли искането  с  аргумента, че състоянието на арестите е („ноторно“) известно, но насрочи експертиза по  представените  медицински протоколи от болницата на затвора.  От тях се  вижда, че здравословното състояние  на Блияна Петрова крие опасности от множество сериозни усложнения при неспазване на предписания режим до провеждането на оперативно лечение.   В конкретния случай Биляна Петрова има жлъчно-каменна болест и придружаващи заболявания, които са несъвместими с режима на хранене на задържаните лица.

Според чутите днес заключения на д-р Адриана Русева обаче, заболяванията на Петрова не изискват болничен престой и затова тя се е консултирала, както и е осигурила личен преглед на бившия заместник-кмет при още специалисти.  Това предизвика реакцията на защитата й, според която вещото лице е изследвало и въпроси, които не са му възложени от съда и прави изводите си без изобщо да се е запознала с условията в ареста.

Съдът обаче, не се съгласи и даже похвали Русева, че е проявила самоинициатива за попълване на изследването. Според магистрата, консултациите с други специалисти не само не е неправомерно, а е проява на висок професионализъм.

Докато защитата на Петрова искаше свободата й, включително и защото не е участвала в корупционна схема с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и бившия районен кмет Петко Дюлгеров по изнудването на бизнесмена Александър Ваклин, обвиняемата се разплака, а съдът даде почивка, посочва БНР.  А след нея обяви, че Биляна Петрова остава под стража –  решение, което тя може да обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Единствените кмет и зам.кмет от  местната власт в София, които не са от партия ГЕРБ, са задържани в ареста вече 4 месеца.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.