Последни новини
Home / Законът / Приеха оставката на Ралица Агайн, финансовият министър ще търси пари за пострадалите от „Олимпик“

Приеха оставката на Ралица Агайн, финансовият министър ще търси пари за пострадалите от „Олимпик“

Defakto.bg

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн подаде оставка заради случая „Олимпик“, а по-късно със 130 гласа „за“ ,  3  „Против“ и 3 „Въздържал се“  парламентът я прие. Народното събрание възложи на КФН да да представи доклад за работата си по фалиралото кипърско дружество до 7 септември.  Министърът на финансите пък трябва да проучи възможностите, които предоставят българското  и европейското законодателство за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантиране на техните права.

Преди  това Агайн направи изчерпателен  отчет на обстоятелствата  около фалита на  „Олимпик“ и действията, които КФН е предприела. 

От краха на кипърското  застрахователно дружество пострадаха над 200 хил. български граждани, чиито застраховки бяха прекратени на 17 август, а по искане на БСП парламентът прекрати ваканцията си, за да изслуша данните за двата сериозни  летни скандала – фалитът на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“ и кризата с Търговския регистър. 

Впечатлението, което остави оповестената хронология за дейността на КФН по фалита на кипърското дружество,  изненадващо се размина с внушеното тотално нехайство в работата й,  откроиха се и значителни „дупки“ в законодателството, основно на европейско ниво.  „Всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск. Консултирали сме се и с правната служба на европейския  орган по застраховане,“ обясни Агайн.  От думите й се разбра, че “ такива са условията, в които застрахователният  сектор функционира на единния европейски пазар, и за застрахователните компании в ЕС, отговарят регулаторите в страните, в които са регистрирани.

  По повод критиките на финансовия министър, че КФН е проспала дъмпинга на цените от „Олимпик“ на българския пазар,  Агайн обясни, че  до 11 ноември 2017 г. цената на застраховката за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв .при 196 лв. средна за пазара. „Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, каза тя и  посочи, че „Олимпик“ извършва дейност в България от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията.  Жалбите за 2010 година са 7, а за предните години малко повече. „Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума“, заяви още Агайн.

По повод изказването на Агайн лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че : „В това което чухме днес и онова, разпространяват  различни  представители на правителството има огромно разминаване, недопустимо разминаване“.   

Йордан Цонев обяви,  че парламентарната група на ДПС ще подкрепи оставката на Агайн, но защото е нейн личен акт, а не защото е поискана от правителството.  Той бе категоричен, че КФН си е свършила работата, а като причина за проблема посочи европейското законодателство, което не е предвидило защита за потребителите в подобни случаи.  „Навсякъде потребителите горят със страшна сила“, каза Цонев. 

На финала на изложението си, Агайн взе отношение и за оставката си, която бе депозирана в началото на заседанието:  

„Това е моят емоционален и морален ангажимент към хората, макар че държа да подчертая, че всички правомощия, с които Комисията за финансов надзор разполага – убедена съм, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобили, са изцяло подсигурени чрез системата на гаранционните фондове“.

Агайн подчерта, че пълна информация за случаващото се с „Олимпик“ е предоставяла на КФН и на нейните членове. И още:

„Средно около 200 лева ще е загубата на клиентите, застраховани по гражданска отговорност във фалиралото кипърско застрахователно дружество. Това са 29 хиляди потребители, чиито полици не са на разсрочено плащане“, каза тя.  Агайн уточни, че нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба

„За съжаление, системата на гаранционните фондове на Европейския съюз по това споразумение не покрива тези плащания, което представлява сериозна загуба за нашите потребители. В случая обаче нито един фонд в Европейския съюз не осигурява плащане по такъв вид покритие“, категорична бе  тя.  И каза, че  гаранционният фонд управлява два фонда – обезпечителен и за незастраховани МПС.  Вторият изплаща обезщетения на застрахованите, които са претърпели ПТП от незастраховани автомобили. В този фонд внасят вноски всички застрахователни компании.

В обезпечителния фонд правят вноски българските застрахователи и българските клонове на чужди такива. И „Олимпик“ са правили вноски в този фонд за 2 млн. лв. и те трябва да бъдат възстановени.  „Но сега трябва да се разбере дали те трябва да бъдат възстановени от „Олимпик“ или от българските граждани – за тях ще излезе по около 8.50 лв. Общо средствата, с които разполага Гаранционният фонд към 30 юни, са 135 млн. лв“. , каза Агайн. Тя  обясни, че Обезпечителният фонд разполага с ликвидност да приеме плащанията, които предстои да се извършат по отношение на „Олимпик“.

По късно пред  журналисти, Агайн коментира още, че щетите по застраховките „Гражданска отговорност“, сключени със застрахователна компания „Олимпик“ до 10 май, ще бъдат изплатени от Българския гаранционен фонд.  Тя е категорична, че кипърски гаранционен фонд ще осигури обезщетенията на клиентите на фалиралия застраховател.  Потърпевшите ще подават искове към български гаранционен фонд, който ще изплаща парите на крайния клиент.

Вчера правителството посочи Агайн като виновник за кризата със застрахователната компания „Олимпик“. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще поиска от Народното събрание да освободи Агайн от поста ѝ начело на управлението „Застрахователен надзор“ заради пропуски в работата й при контрола над фалиралото  дружество. 

Прокуратурата започна проверка заедно с ДАНС на работата на КФН и персонално на Агайн. Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов сметнаха, че е логично зам.-председателката на регулатора да поеме отговорност за слабата работа на комисията и проблемите на българските клиенти на „Олимпик“.

Втората точка от дневния ред на извънредното заседание е  неработещият Търговски регистър.  В парламента е и Цецка Цачева, която като министър на правосъдието отговаря за Агенцията по вписванията.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.