Последни новини
Home / Законът / Участието на Анита Мейзер в Биг Брадър не е проблем на правосъдното министерство

Участието на Анита Мейзер в Биг Брадър не е проблем на правосъдното министерство

Defakto.bg

Пикантната информация, че осъдената за убийство на съпруга си  бивша миска Анита Мейзер влиза за участие в Биг Брадър, заплете в казус и Министерството на правосъдието.  По повод публикации в медиите, че екипът на телевизионното  предаване е  депозирал молба до ведомство във връзка с  участието на подсъдимата,   пресцентърът на министреството отрече да има компетентности в случая.   „С оглед разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, спазването на наложената мярка не е от компетентността на Министерството на правосъдието„.

Освен това, там не са  получавали  молба за изявите на Мейзер, а трето и четвърто е, че нейният казус се решава от съдебната власт, а не от изпълнителната,  в която е Министерството на правосъдието.

Ето какво гласи съобщението Министерството на правосъдието:

В Министерството на правосъдието не е постъпвала подобна молба. Направена справка в информационния масив на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  показва, че Анита Желева е освободена от Затвора – Сливен на 26 юни 2018 г. след определение на Апелативен съд- Варна за изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека, а именно „парична гаранция“. В тази връзка и с оглед разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, спазването на наложената мярка не е от компетентността на Министерството на правосъдието„.

Сама по себе си паричната гаранция не е препятствие за участието на Анита Мейзер в каквото й да е телевизионно предаване,  казват юристи.  Усложнения биха настъпили обаче заради факта, че е освободена от най-тежката мярка – задържане-заради влошено здравословно състояние, което не би било пречка за артистични изяви, допускат те.

Мейзер  бе освободена от ареста през юни т.г.  срещу 5000 лв. парична гаранция.  Това стана по  решение на Варненския апелативен съд, който гледа  делото срещу нея като втора инстанция, а до произнасянето си,  по настояване на защитата, подсъдимата бе освободена заради тежко заболяване.  Очакванията са съдът  в скоро време да  се произнесе.

Окръжният съд ва Варна  призна  Мейзер за виновна по две обвинения – че е причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и, че е предложила подкуп на полицейски служител.  Тя получи три години и половина затвор по първото обвинение и 4 години и половина затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на  разследващия полицай. Според първоинстанционния съд Мейзер трябва да търпи по-тежкото от двете наказания. Окръжен съд – Варна й наложи и глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.