Последни новини
Home / Законът / Тръгват санкциите за невалидни застраховки на пострадалите от фалита на „Олимпик“

Тръгват санкциите за невалидни застраховки на пострадалите от фалита на „Олимпик“

Defakto.bg

Пътната полиция от днес вече ще  глобява шофьорите, които са с  невалидни застраховки „Гражданска отговорност“ от компанията „Олимпик“ и нямат нови. След кризата с фалита на застарохвателното дружество,  МВР даде  петдневен гратисен срок, който изтече и настъпи времето за приложението на закона.

На санкции ще са подложени само за водачите, които извършват нарушение на пътя. Ако автомобилът не e в движение,  не е нужно да има нова застраховка. Според  Закона за движение по пътищата при липса на застраховка  се отнема шофьорската книжка, а колата се спира от движение до представянето на документ за платена полица.

Налага се и парична глоба от  от 250 лева за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице или за едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.

След фалита на кипърския застраховател „Олимпик“ без валидни застраховки останаха около 200 хил. водачи с полици от техния български клон.

По рано пред БНР адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи коментира,  че изтича времето на гратисния период и КАТ ще започне да прилага закона. „Гратисният период беше даден извън закона, тъй като по закон такъв няма и никъде не е формиран“, напомни юристът. Той разказа, че проучванията, които са направили в  Асоциацията по повод запитвания на застраховани в „Олимпик“, не са обнадеждаващи:„  Според кипърското законодателство, отговорност се носи само за коли, регистрирани в Кипър. Не се носи отговорност за автомобили, които са регистрирани в чужда държава и с чужди регистрационни номера“.

Адвокатът  посъветва клиентите на „Олимпик“ да предявят претенциите си към ликвидатора на компанията, а не да чакат съдебното решение през септември.  Гаранционния фонд на Кипър не покрива щети под 500 евро, допълни юристът и уточни, че за застраховките „Каско“ няма кой да носи отговорност, тъй като са доброволни, а не задължителни“.

Според Вълков, „най-лесният път, който може да бъда извървян, е да има законодателни промени в нашето законодателство, да бъде изменен Кодексът за застраховане и Гаранционният фонд в България да носи отговорността за плащане, когато фалира клон на чужда застрахователна компания. Тогава най-бързо ще бъдат обезщетени хората и най-бързо могат да си получат парите, защото “ „Олимпик“ са плащали вноски в нашия Гаранционен фонд за всяка една издадена полица по Гражданска отговорност, нашият фонд има ресурса да покрие тези щети“.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.