Последни новини
Home / Законът / ВСС: Натовареността на обвинителя в Чепеларе е три пъти по-ниска от средната за районен прокурор в страната

ВСС: Натовареността на обвинителя в Чепеларе е три пъти по-ниска от средната за районен прокурор в страната

Defakto.bg

Община Чепеларе въстана срещу закриването на  „собствената“ им  Районна прокуратура

Сотир Цацаров

Община Чепеларе въстана срещу закриването на  „собствената“ им  Районна прокуратура, а прокурорската колегия във ВСС призова гражданите към спокойствие,  защото няма да останат без достъп до правосъдие. Като причина за реконструкцията колегията посочва изключително ниската натовареност на прокурорите там.  Щатни бройки обаче няма да се съкращават, а настоящите обвинители ще продължават да изпълняват в пълен обем досегашната си работа, казват от ВСС. Главният прокурор Сотир Цацаров определи промените в структурата на прокуратурата като изключително позитивни.

От няколко дни  решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в Чепеларе отпуши серия от  граждански протести.  Първият вече затвори за  два часа на главни път Пловдив – Смолян.  Адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет обясни пред БНР:  „Обществеността на града, и на общината изобщо, се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена Районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на Районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност.

Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет от 1 януари догодина ще станат териториални отделения.  Промяната е свързана с оптимиизране на натовареността  и новата съдебна карта, която налага  съдебната реформа.  В отговор на притесненията на жителите, конкретно на общините Ардино, Чепеларе и Мадан, в четвъртък държавното обвинение  увери гражданите, че прокурорите ще  продължат да изпълняват – без промяна и в пълен обем, законовите си задължения.

В петък прокурорската колегия на ВСС  отправи обръщение към гражданите на община Чепеларе, в което се, че   гражданите и институциите запазват  пълен достъп до прокуратурата, тъй като тези общини и техните населени места се включват в съдебния район на районните прокуратури, в чийто състав е териториалното отделение.

Прокурорската колегия напомня, че сериозна причина за промените са „ниските стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда“.   От приложената от прокуратурата статистика за периода 2015-2017 година става ясно, че натовареността на един прокурор в Чепеларе,  общо двама, е между два и три пъти по-ниска от средната за един районен прокурор. Това се отнася както до досъдебните производства, така и до делата, по които обвинителите имат досег със съда.

„С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в Районната прокуратура в Чепеларе е точно – 294 лева и  69 стотинки – при средна стойност за страната от 152 лева и 69 стотинки„, сочат сметките на ръководството на държавното обвинение.

Ето и пълен текст на официалното съобщение:

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ,

По повод организиран протест срещу решение на Висшия съдебен съвет от 19.07.2018 г. за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе и разкриване на териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Ви уверява, че Вашата община, както и гражданите на останалите общини с преструктурирани районни прокуратури в териториални отделения, няма да бъдат лишени от прокурорско присъствие. Отново посочваме, че не се предвижда съкращаване на щатни длъжности „прокурор“ в съответните териториални отделения. Прокурорите, които работят в Районни прокуратура – Белоградчик, Районна прокуратура – Кула, Районна прокуратура – Дряново, Районна прокуратура – Трявна, Районна прокуратура – Тервел, Районна прокуратура – Ардино, Районна прокуратура – Брезник, Районна прокуратура – Трън, Районна прокуратура – Мадан, Районна прокуратура – Чепеларе и Районна прокуратура – Тополовград, ще продължат да изпълняват функциите си след 01.01.2019 г. в новосъздадените териториални отделения. Те ще осъществяват в пълен обем законовите си задължения, свързани с участие в съдебни заседания в съответния съд, даване на дежурства и прием на граждани. А гражданите и институциите ще имат пълен достъп до прокуратурата, тъй като тези общини и техните населени места са в  съдебния район на районните прокуратури, в чийто състав е териториалното отделение.

Припомняме, че решенията за закриване на районни прокуратури и създаване на териториални отделения в 11 общини, са взети след задълбочен анализ на данните за натовареност с цел оптимизиране на работата  на прокуратурата и постигане на по-висока ефективност. Направена е внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия:

– трайно много ниска или извънредно висока натовареност /на прокуратурата и индивидуална на прокурор/

– ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда

– комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.

– кадрова обезпеченост /щатна численост на магистрати и служители/, нeколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати.

Подробна информация за дейността на Районна прокуратура – Чепеларе е предоставена от Прокуратурата на Република България: https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/syob-sht-enie-5

Решенията за преструктуриране на районните прокуратури са обсъдени и приети в поредица открити заседания на Прокурорската колегия и Пленума на Висшия съдебен съвет, които съобразно Закона за съдебната власт се излъчват онлайн и могат да бъдат проследени от всеки заинтересован. Информацията за решенията своевременно е обявявана на интернет сайта на ВСС и предоставяна на медиите.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се надява гражданите на общините с териториални отделения да приемат спокойно промяната, която засяга само организационната структура на Прокуратурата на Република България и не ограничава достъпа до правосъдие.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.