Последни новини
Home / Законът / Съдът ще каже – провокация за подкуп или истински рушвет чертаят обвиненията по казуса „Младост“

Съдът ще каже – провокация за подкуп или истински рушвет чертаят обвиненията по казуса „Младост“

Defakto.bg
Обвинителният акт срещу Десислава Иванчева , Биляна Петрова и Бетко Дюлгеров вече е в съда. Снимка BG news

Краят на нажежения от  събития август бе ознаменуван и от знаков обвинителен акт срещу  отстранената кметица на район Младост Десислава Иванчева, вече бившата й  заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на столичния район Младост Петко Дюлгеров за престъпления, свързани с получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение. В четвъртък спецпросуратурата внесе акта в съда, а делото ще  бъде първото дело по което  новата Антикорупционна комисия, което ще се озове в съдебна зала.  Тримата бяха задържани  при показна акция в центъра на София на 17-и април по  разследване за подкуп, даден от строителен предприемач Александър Ваклин.

Предприемачът с интереси за застрояване в в ж.к. Младост Александър Ваклин, е основният свидетел на обвинението

Именно Ваклин е  основният свидетел, който засега се появява спорадично в избрани от него медии, но при насрочването на делото през септември, предстои да дава показания и в съдебната зала, коментира БНР. В обвинителния акт се обяснява подробно как от 250 000 евро поисканите от бизнесмена Александър Ваклин пари са станали 500 000 евро.

Как някои медии разчетоха финалният акт на прокуратурата?

Обвинението е  описало   в детайли как Ваклин е подал своето заявление, как се е опитвал да ускори получаването на важния за него подпис и е правил многократни опити да се срещне с Иванчева, за да разбере защо се бави разрешителното му, сочи националното радио.

През март тази година се появява фигурата на Петко Дюлгеров в ролята му на посредник между Иванчева и Петрова от една страна, и Ваклин от друга. Докато Дюлгеров преговарял по какъв начин да бъдат предадени 250 000 евро, станало ясно, че предприемачът има по-големи инвеститорски интереси в община Младост и тройката обвиняеми решила, че може да изкара повече пари от бизнесмена, за да бъде улеснен да строи в „Младост“.   Със специални разузнавателни средства са били записвани срещи на участниците в групата в заведения и тоалетни, по време на които е било обсъждано как ще се искат парите и кой каква комисионна ще има.  В обвинителния акт са цитирани откъси от разговорите.

От публикация в „24 часа“ научаваме, че   преписката на Ваклин груп е заведена в район Младост на 16 юни 2017 г. На 9 октомври от фирмата е депозирана и молба, за да се предприемат действия по съобщаване на заповедта на главния архитект. Седмица по-късно за забавянето е сезиран и самият главен архитект Здравко Здравков.  На 12 декември 2017 г. Ваклин подава жалба и в административиня съд,  който да разпореди на Иванчева да придвижи процедурата. (Делото обаче приключва едва в средата на юли т.г.,  а както се вижда, Ваклин не е чакал изхода му, а междувременно е предприел действия  по реализиране на правото си, б.р)

Негов познат строителен предпиремач го свързал с бившия кмет на  Петко Дюлгеров, който още имал влияние в администрацията. Така Дюлгеров започнал да посредничи на Иванчева и Ваклин и се срещал и с двете страни. Междувременно обаче инвеститорът е сезирал КПКОНПИ и разследващите следят всеки разговор и ход на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. На 16 март, месец преди арестите, тримата се видели в пицария в кв. Борово. Там взели решение Ваклин да плати 250 хил. евро, а сумата да му съобщи Дюлгеров.

Акцент в публикацията на в. Сега е, че прокуратурата ще разчита на тефтерче, на показанията на бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, на подслушване  и външно наблюдение по делото за подкуп срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.   Описана е подробно версията на прокуратурата и  как двете заедно с посредника и Дюлгеров са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

От написаното обаче не става ясно дали  кога Иванчева е пипала белязаните пари, за да светне след това „като коледна елха“, както се изрази зам. главният прокурор Иван Гешев, е коментарът на автора.   Иванчева има следи от маркера, с който са били белязани парите, на външния ръб на дясната длан, откъм малкия пръст, между малкия и безименния пръст на лявата ръка, както и в областта на носа и устата. Парите са открити на пода зад шофьорската седалка

За сметка на това прокуратурата сочи за важно доказателство тефтерчето й. В него имало записки със сметки колко пари се дължат при различни цени за квадратен метър застроена площ. Сметките са отбелязани с буква В.

Подробно са описани обаче действията на Биляна Петрова, пише вестникът.

„Според разследващите тя е пипала парите, донесени преди това от Дюлгеров, който пък ги взел от Ваклин, с когото се срещнали в заведение на ул. „Раковски“ в София.  Още там Дюлгеров влязъл в тоалетната и отброил за себе си 14 хил. евро от общо 70 хил. евро. След това се срещнал с двете жени в друго кафене в градинката на „Кристал“. После тримата отишли на ул. „Славянска“, където била паркирана служебната кола на Иванчева. Тя седнала на шофьорското място, Дюлгеров до нея, а Петрова – на задната седалка. „Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите, предварително договорените 20%, и след като той потвърдил, двете обвиняеми поискали да се премести на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик – две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от органите на разследването, на обща стойност 56 000 евро“, твърдят от прокуратурата. Според тях Петрова взела парите и ги поставила в бял кашон на пода на колата. Веднага след това Иванчева се обадила на служителка в общината и й наредила да започне работа по преписката на строителя Ваклин. След като слязъл от колата, Дюлгеров бил арестуван край Народния театър, а двете жени – пред Спортната палата, където бяха държани няколко часа, докато разследващите брояха и описваха банкнотите. Петрова има следи от двете страни на лявата ръка, по ноктите на дясната, в областта на устата и деколтето. Не се разбира как е държала парите“

От обвинителният акт става ясно, че Долгеров е „светнал“ и по двете длани.

Подкупът

Няма отговор и на друг важен въпрос – как става връзката между Ваклин и Дюлгеров. В обвинителния акт се посочва, че всяка седмица представител на фирмата ходел в общината да пита какво се случва със забавената преписка за строежа, но винаги му е отговаряно, че документите са при Иванчева. Едновременно с това е записано, че Ваклин „търсил начин да проведе лична среща с кмета“. „Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество“, пишат от прокуратурата. Веднага след това се появява и Дюлгеров, без да стане ясно как Ваклин се е свързал с него. Иванчева, Петрова и Дюлгеров са имали три срещи, твърди обвинението. Те са се случили на 16 март, 3 април и 11 април. На срещите били обсъждали колко подкуп да се поиска. Първоначално сумата била 250 хил. евро. На среща с Дюлгеров обаче Ваклин му обяснил, че има и още терени в района и ако плати по 20 евро на кв.м, сумата ще стигне до 1 млн. евро. Затова бившият кмет поел ангажимент сумата да бъде намалена. В крайна сметка се постигнала договорка за 500 хил. евро за всички терени.

Според юристи случаят много прилича на провокация към подкуп, което е престъпление. Междувременно по искане на прокуратурата върху имотите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова са наложени запори.

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.