Последни новини
Home / Законът / Съдът ще каже – провокация за подкуп или истински рушвет чертаят обвиненията по казуса „Младост“

Съдът ще каже – провокация за подкуп или истински рушвет чертаят обвиненията по казуса „Младост“

Defakto.bg
Обвинителният акт срещу Десислава Иванчева , Биляна Петрова и Бетко Дюлгеров вече е в съда. Снимка BG news

Краят на нажежения от  събития август бе ознаменуван и от знаков обвинителен акт срещу  отстранената кметица на район Младост Десислава Иванчева, вече бившата й  заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на столичния район Младост Петко Дюлгеров за престъпления, свързани с получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение. В четвъртък спецпросуратурата внесе акта в съда, а делото ще  бъде първото дело по което  новата Антикорупционна комисия, което ще се озове в съдебна зала.  Тримата бяха задържани  при показна акция в центъра на София на 17-и април по  разследване за подкуп, даден от строителен предприемач Александър Ваклин.

Предприемачът с интереси за застрояване в в ж.к. Младост Александър Ваклин, е основният свидетел на обвинението

Именно Ваклин е  основният свидетел, който засега се появява спорадично в избрани от него медии, но при насрочването на делото през септември, предстои да дава показания и в съдебната зала, коментира БНР. В обвинителния акт се обяснява подробно как от 250 000 евро поисканите от бизнесмена Александър Ваклин пари са станали 500 000 евро.

Как някои медии разчетоха финалният акт на прокуратурата?

Обвинението е  описало   в детайли как Ваклин е подал своето заявление, как се е опитвал да ускори получаването на важния за него подпис и е правил многократни опити да се срещне с Иванчева, за да разбере защо се бави разрешителното му, сочи националното радио.

През март тази година се появява фигурата на Петко Дюлгеров в ролята му на посредник между Иванчева и Петрова от една страна, и Ваклин от друга. Докато Дюлгеров преговарял по какъв начин да бъдат предадени 250 000 евро, станало ясно, че предприемачът има по-големи инвеститорски интереси в община Младост и тройката обвиняеми решила, че може да изкара повече пари от бизнесмена, за да бъде улеснен да строи в „Младост“.   Със специални разузнавателни средства са били записвани срещи на участниците в групата в заведения и тоалетни, по време на които е било обсъждано как ще се искат парите и кой каква комисионна ще има.  В обвинителния акт са цитирани откъси от разговорите.

От публикация в „24 часа“ научаваме, че   преписката на Ваклин груп е заведена в район Младост на 16 юни 2017 г. На 9 октомври от фирмата е депозирана и молба, за да се предприемат действия по съобщаване на заповедта на главния архитект. Седмица по-късно за забавянето е сезиран и самият главен архитект Здравко Здравков.  На 12 декември 2017 г. Ваклин подава жалба и в административиня съд,  който да разпореди на Иванчева да придвижи процедурата. (Делото обаче приключва едва в средата на юли т.г.,  а както се вижда, Ваклин не е чакал изхода му, а междувременно е предприел действия  по реализиране на правото си, б.р)

Негов познат строителен предпиремач го свързал с бившия кмет на  Петко Дюлгеров, който още имал влияние в администрацията. Така Дюлгеров започнал да посредничи на Иванчева и Ваклин и се срещал и с двете страни. Междувременно обаче инвеститорът е сезирал КПКОНПИ и разследващите следят всеки разговор и ход на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. На 16 март, месец преди арестите, тримата се видели в пицария в кв. Борово. Там взели решение Ваклин да плати 250 хил. евро, а сумата да му съобщи Дюлгеров.

Акцент в публикацията на в. Сега е, че прокуратурата ще разчита на тефтерче, на показанията на бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, на подслушване  и външно наблюдение по делото за подкуп срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.   Описана е подробно версията на прокуратурата и  как двете заедно с посредника и Дюлгеров са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

От написаното обаче не става ясно дали  кога Иванчева е пипала белязаните пари, за да светне след това „като коледна елха“, както се изрази зам. главният прокурор Иван Гешев, е коментарът на автора.   Иванчева има следи от маркера, с който са били белязани парите, на външния ръб на дясната длан, откъм малкия пръст, между малкия и безименния пръст на лявата ръка, както и в областта на носа и устата. Парите са открити на пода зад шофьорската седалка

За сметка на това прокуратурата сочи за важно доказателство тефтерчето й. В него имало записки със сметки колко пари се дължат при различни цени за квадратен метър застроена площ. Сметките са отбелязани с буква В.

Подробно са описани обаче действията на Биляна Петрова, пише вестникът.

„Според разследващите тя е пипала парите, донесени преди това от Дюлгеров, който пък ги взел от Ваклин, с когото се срещнали в заведение на ул. „Раковски“ в София.  Още там Дюлгеров влязъл в тоалетната и отброил за себе си 14 хил. евро от общо 70 хил. евро. След това се срещнал с двете жени в друго кафене в градинката на „Кристал“. После тримата отишли на ул. „Славянска“, където била паркирана служебната кола на Иванчева. Тя седнала на шофьорското място, Дюлгеров до нея, а Петрова – на задната седалка. „Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите, предварително договорените 20%, и след като той потвърдил, двете обвиняеми поискали да се премести на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик – две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от органите на разследването, на обща стойност 56 000 евро“, твърдят от прокуратурата. Според тях Петрова взела парите и ги поставила в бял кашон на пода на колата. Веднага след това Иванчева се обадила на служителка в общината и й наредила да започне работа по преписката на строителя Ваклин. След като слязъл от колата, Дюлгеров бил арестуван край Народния театър, а двете жени – пред Спортната палата, където бяха държани няколко часа, докато разследващите брояха и описваха банкнотите. Петрова има следи от двете страни на лявата ръка, по ноктите на дясната, в областта на устата и деколтето. Не се разбира как е държала парите“

От обвинителният акт става ясно, че Долгеров е „светнал“ и по двете длани.

Подкупът

Няма отговор и на друг важен въпрос – как става връзката между Ваклин и Дюлгеров. В обвинителния акт се посочва, че всяка седмица представител на фирмата ходел в общината да пита какво се случва със забавената преписка за строежа, но винаги му е отговаряно, че документите са при Иванчева. Едновременно с това е записано, че Ваклин „търсил начин да проведе лична среща с кмета“. „Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество“, пишат от прокуратурата. Веднага след това се появява и Дюлгеров, без да стане ясно как Ваклин се е свързал с него. Иванчева, Петрова и Дюлгеров са имали три срещи, твърди обвинението. Те са се случили на 16 март, 3 април и 11 април. На срещите били обсъждали колко подкуп да се поиска. Първоначално сумата била 250 хил. евро. На среща с Дюлгеров обаче Ваклин му обяснил, че има и още терени в района и ако плати по 20 евро на кв.м, сумата ще стигне до 1 млн. евро. Затова бившият кмет поел ангажимент сумата да бъде намалена. В крайна сметка се постигнала договорка за 500 хил. евро за всички терени.

Според юристи случаят много прилича на провокация към подкуп, което е престъпление. Междувременно по искане на прокуратурата върху имотите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова са наложени запори.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.