Последни новини
Home / Законът / 16 станаха жертвите на тежката катастрофа в Искърското дефиле

16 станаха жертвите на тежката катастрофа в Искърското дефиле

Defakto.bg

16 са вече жертвите на тежката катастрофа в Искърското дефиле от вчера, след като автобус се преобърна в пропаста  близо да Своге. 22 са общо пострадалите, 33 са били пътниците в автобуса, повечето са пенсионери, шофирал е собственикът на превозното средство.

 Вътрешният министър Валентин Радев обяви,  че днес в 14 часа три ведомства се събират на съвещания по повод трагедията.

Пътниците били  на  екскурзия  в  манастира  „Седемте престола”.  Очевидка на трагедията съобщи пред телевизия  „Канал 3”, че един час не е имало линейки на мястото на катастрофата, а диспечерите не знаели къде е Искърското дефиле.  От Спешна помощ отрекоха закъснението, заявиха, че на 30-та минута първата линейка е пристигнала на мястото на катастрофата.

В понеделник е  обявен национален траур.

Трагедията е голяма – много загинали, тук има шест човека, четирима в тежко състояние.Пациентите са неконтактни, само с една жена говорих. При нея нещата ще се оправят. С добро самочувствие е, чакат я деца и внуци. Поне при нея нещата ще бъдат добре. Не съм говорил с близките на пострадалите„.

Това казва президентът Румен Радев, който посети пострадалите, настанени в Пирогов.   Времето е било много лошо,пропаднали са в пропастта, изчакали са известно време докато им окажат помощ, разказа още той.

Искам да благодаря на всички екипи от МВР, противопожарната служба, най-вече на лекарите. Тук това, което правят екипите е невероятно, оцени Радев.

Надявам се нашите лекари да направят всичко, пострадалите да оживеят, подчерта той.  Говорих с проф. Габровски какво може да се направи- „Пирогов“ не е просто болница, това е институция, това е място където трябва да има най-добрата техника, каза президентът.

В отговор на въпрос за периодично случващите се тежки катастрофи с много жертви в България, президентът призова за обединяване на усилията на всички отговорни институции, не само МВР и КАТ, но и МРРБ, Министерството на образованието и науката и особено по отношение на организацията на курсовете за обучение на водачи и издаване на свидетелства за управление на МПС.

Тежко остава състоянието на повечето от настанените пострадали от автобусната катастрофа, станала вчера край Своге, в трите болници – „Пирогов“,“Света Анна“ и ВМА, съобщи БНР в неделя.

От седемте души, настанени в болница „Пирогов“, четирима са в тежко състояние. На част от тях бяха направени операции. От шестимата, постъпили в „Света Анна“, всички са в тежко състояние, в реанимация, съобщават от болницата. Двама души, транспортирани във Военномедицинска академия след инцидента, са мъж и жена. Мъжът е с множество травми. Пациентът е в тежко, но стабилно състояние. В тежко състояние, с множество контузии, е пострадалата жена. И двамата пациенти са в реанимацията на Военномедицинска академия. Без опасност за живота е настаненият пациент в болница „Царица Йоана“, съобщава БНР.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.