Последни новини
Home / Законът / Обвиниха шофьора на автобуса за трагедията край Своге, задържан е в болницата

Обвиниха шофьора на автобуса за трагедията край Своге, задържан е в болницата

Defakto.bg

Късно снощи е починала 17 -та жертва на катастрофата

В късния следобед вчера,  Окръжна прокуратура София е привлякла като обвиняем  Григор Григоров, шофьорът на катастрофиралия автобус край Своге, трагедия, отнела живота на десетки хора.   Той  е обвинен,  че е карал с превишена скрост – 13 км/ч по – висока скорост от разрешените в участъка  до 40 km/ч  и така по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице.

От съобщението на държавното обвинение научаваме, че жертвите са  17, а не 16,  каквото бе официалното съобщение.  Късно снощи е починал и 17-тият пътник от катастрофиралия автобус. Обвинението на Григоров е по чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 б. „Б“ пр. 2 вр. ал. 1 б. „В“ вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

Шофьорът е  задържан за 72 часа в болницата, в която се лекува.  Следователи от НСлС изземват важни за разследваенто  документи от МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“ и търговското дружество – изпълнител на ремонта,  се казва още в съобщението на прокуратурата.

Съобщението:

Той (Григоров)  е обвинен в това, че на 25.08.2018 г. в гр. Своге, София област, на път 2 – 16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге – София, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26“ и по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице – 17 лица и случаят е особено тежък.
Повдигането и предявяването на обвинението е извършено вчера, 26.08.2018 г., късно следобяд. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, за осигуряване на явяването му пред съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение.

Към настоящият момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение.
С постановление на главния прокурор разследването по делото е възложено на Националната следствена служба, където то се осъществява от екип от следователи. В рамките на днешния ден предстоят допълнителни огледи. В същото време, следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“ и търговското дружество – изпълнител на ремонта.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.