Последни новини
Home / Законът / ВСС избра „своя“ автомобил (с кожен бежов салон)

ВСС избра „своя“ автомобил (с кожен бежов салон)

Defakto.bg

От трима участници в обществената поръчка, двама са дисквалифицирани

Новите 13 автомобила за Висшия съдебен съвет ще са Шкода Супърб Стайл (на снимката горе), на обща стойност 665 821 лева без ДДС, то ест по 51 217 лева на автомобил. Това е решението на конкурсната комисия, в която участваха кадровиците Гергана Мутафова и Стефан Гроздев, както и петима служители на ВСС. Заповедта е издадена от представляващия съвета Боян Магдалинчев в качеството му на възложител.

Шкода Октавия

Отново Шкода, но Октавия, ще са други 37 автомобила, за нуждите на съдебната власт, гласи още решението. Тяхната обща стойност е 1 273 779 лева без ДДС, излиза по 34 426 лева на автомобил.

Откритата обществена поръчка се печели от „Еуратек Ауто“ ООД (вносител на Шкода). Подадени са общо три оферти  – една от тях по-евтина от тази на победителя, но останалите двама участници са дисквалифицирани заради пороци в документацията. Какви автомобили са предлагали те, ВСС не посочва.

Резултатите се чакаха с интерес. Както Де факто писа, обявената на 15 юни обществена поръчка предвиждаше куп екстри за новите автомобили на ВСС – управление на автопилот, следене на пространството, направляване на паркирането, но вниманието прикова най-вече задължителният бежов кожен салон. Досега кадровиците от различни състави на съвета приемаха да се возят и на по-скромни, текстилни дамаски. И служебните автомобили (в момента те са фолксвагени „Пасат“) бяха с по-малко екстри, вероятно защото във ВСС имат на щат професионални шофьори, които умеят да паркират и да следят движението.

Учудващо прозвуча и заложеното в заданието авансово плащане на 50 % от стойността на поръчката, при обичайни до 20 %.

Зададената обща прогнозна стойност за 50-те автомобила бе 2 040 000 лв. без ДДС (745 000 лв. за 13-те автомобила за ВСС и 1 295 000 лв. за 37-те коли за съдебната власт). Обявено бе, че обществената поръчка се възлага на базата на икономически най-изгодната оферта, сиреч на най-ниската предложена цена.

От публикуваните от съвета документи става ясно, че оферти са подали три фирми – „Еуратек Ауто“ ООД, „Салекс Консулт Импекс“ ЕООД (фирма за консултантски услуги, вътрешна и външни търговии със седалище във Варна) и „Рив Комерс“ ЕООД (сред дейностите й са посочени консултации и изпълнение на обществени поръчки). Офертата на „Салекс“ е била 626 600 лв. без ДДС за автомобилите на съдебния съвет и 1 115 140 лв. без ДДС за тези за съдебната власт. „Рив Комерс“ съответно е предлагал 743 000 лв. без ДДС по първото задание и 1 293 150 лв. без ДДС по второто. И двете фирми са дисквалифицирани, тъй като не са приложили сертификат за съответствие на ЕО от производителя с копие на български език. Освен това „Салекс“ не е изпълнил изискването да посочи адес, телефон и контакти за сервизите, които ползва в областите София и Пловдив, а „РИВ Комерс“ не посочила сервиз в област Бургас.

Решението не е окончателно, може да се оспори Комисията за защита на конкуренцията.

Ако всичко е наред, до края на годината кадровиците ще се возят с нови екстри в новите шкоди.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.