Последни новини
Home / Законът / Симеон обжалва решението за „Врана“, бил омерзен

Симеон обжалва решението за „Врана“, бил омерзен

Defakto.bg

Симеон Сакскобургготски ще обжалва пред Софийския апелативен съд решението за „Врана“. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти днес. Бившият премиер бе на панихидата за 75-та годишнина от смъртта на баща му – цар Борис Трети в Рилския манастир. Впечатли определението на Сакскобургготски, че се чувствал „омерзен“ от съдебното решение, с което и дворецът „Врана“ безспорно бе признат за държавна собственост.

Решението е на съдия Петя Алексиева от СГС, с него бе уважен включително искът на държавата срещу Столична община и бе разпоредено бившият премиер и СОС да предадат имота на държавата. Това бе поредната победа на държавата в съдебната битка за т.нар. царски имоти. Без решение на първа инстанция е само спорът за 16 500 дка рилски гори, връщани на Симеон по време на управлението „Сакскобургготски“ с решения на поземлената комисия в Самоков – двойното произнасяне доведе дори и до „надвръщане“, констатирано включително от Върховната административна прокуратура.

Дворецът Врана

Очаквано, решението за „Врана“, не остави безучастен бившия цар и премиер. Имението е ключово за Симеон – през годините именно за него той налага интерпретацията за негов „дом“, оттам дава интервютата си за медиите, точно по делото „Врана“ регионалният министър Николай Нанков бе поискал спиране с оглед евентуално споразумение със Сакскобургготски. Но до това не се стигна.

Какво каза Симеон днес?

„Изведнъж започнаха всички тези много неприятни преследвания. За да видя сега, в края на живота ми, така да ме изтезават и мъчат с някакви измислени и фалшиви претенции е тежко“, заявява той, цитиран от медиите.

Сакскобургготски разкрива, че след решението на СГС се чувства омерзен. „Не очаквах и сега си мислех колко години – 75 вече, смея да кажа, че съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието.

Частната собственост е нещо, което е неприкосновено, първо. Второ, хората, които са се заели да ме тормозят по този систематичен начин, може би не знаят как сме били възпитавани, родителите ми и дедите ми въобще”, казва още бившият премиер.

Звучи емоционално убедително. А омерзението е лично усещане – щом го казва, г-н Сакскобургготски вероятно го и изпитва. НО! Усилията да ни убедят, че е налице фрапантно погазване на правата на български гражданин не издържат пред фактите. За какво преследване иде реч, когато за всички признати за държавни имоти се е произнесъл не друг, а съдът и то – в повечето случаи – на няколко инстанции? Нима има друг институт за справедливост и законност в една правова държава?! И кой е той, ако го има?

Най-вече – връщанията, обявявани пост фактум за „реституция“ ставаха без правила, без правни основания – не като при редовите български граждани. Затова пък се случваха – основно – докато г-н Сакскобургготски бе премиер, а „връщащите“ му бяха подчинени.  Някой нещо да възрази?!

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.