Последни новини
Home / Законът / Съдът остави под домашен арест шофьора на катастрофиралия автобус край Своге (обновена)

Съдът остави под домашен арест шофьора на катастрофиралия автобус край Своге (обновена)

Defakto.bg
Протест в Своге ще има, въпреки обещанието на регионалния министър Николай Нанков за ремонт на опасния участък, след като приключи разследването на катастрофата с автобус от 25 август, при която загинаха 17 души, съобщи Дарик радио.   „Нашето искане ще бъде не да чакаме да се приключи следствието, а докато не дойдат машините няма да спрем, защото следствието може да продължи и една година, този участък не може да продължава така. Всички тези неща се знаят от катастрофата през май миналата година. Една година чакахме и 17 жертви“, коментира един от организаторите Костадинка Апостолова. Протестиращите отвориха подписка в защита на шофьора на абвтобуса Григор Григоров.

 

 

С превръзка на главата и  накуцвайки, така Григор Григоров влезе в съдебната зала, където бяха негови  близки, които мълчаливо изчакваха съдебното решение, разказа БНР.  Григоров, видимо е бил в лошо психическо състояние. Адвокатът му  Христо Ботев, изразил учудването си, че прокуратурата иска за клиента му  втората по тежест мярка за неотклонение, при положение, че вече е станало ясно  на какъв път е станал инцидентът.  В аванс Христо Ботев обяви, че ще настоява за  експертиза на пътната настилка и след това на допълнителна техническа  експертиза дали е имало значение скоростта, с която се е движил автобусът, тъй  като според него, с каквато и скорост да се е движил, при тази пътна  настилка е можело да се случи катастрофа и е било въпрос на време това да се  случи, съобщи БНР. Снимка БГНЕС

Прокуратурата  не поиска задържане под стража.

Под домашен арест остава шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров, реши Софийският окръжен съд в късния следобед в сряда. Преди това Прокуратурата не поиска постоянно задържане, а домашен арест на водача на  катастрофиралия автобус край Своге, съобщи държавното обвинение. Позова се на медицинската му документация.

Пред съда прокуратурата изложи три доказателства за вината на шофьора – превишената с 13 км/ч скорост, навлизане в насрещното платно точно преди катастрофата и свидетелски показания, че вниманието на Григоров е било разсеяно от разговор с пътник.  По това време дъждът в Своге не е бил толкова силен, според обвинението.

Обвинението обаче  допусна вероятността отговорност за катастрофата да имат и други лица, но това ще се изяснява в по-напреднал етап от разследването.

Лично председателят на съда Пламен Петков остави Григоров под домашен арест с аргумент, че има опасност обвиняемият да се укрие, ако бъде пуснат на свобода. Защото  деянието, за което е обвинен, е особено тежко и предвижда наказание от 5 до 20 години затвор.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.