Последни новини
Home / Законът / Строг, но справедлив: Няма да има пощада за виновните длъжностни лица за катастрофата край Своге

Строг, но справедлив: Няма да има пощада за виновните длъжностни лица за катастрофата край Своге

Defakto.bg Уверявам ви, че към никого няма да има закрила и пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата – има конкурси, строителен надзор и приемателни комисии, където всеки се подписва и носи отговорност.  Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата ще бъде подведено и под съдебна отговорност и ще му бъде поискана и политическа отговорност”, каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на МС по повод трагедията с катастрофиралия автобус край Своге и 17-те жертви до сега.

“Въпрос на дни е да завършат всичките експертизи. Призовавам и опозицията да изчака няколко дена, докато текат проверките на прокуратурата и Националната следствена служба. Мога да ги уверя, че както винаги, никога никого не сме пожалили. До там, докъдето е вината, до там ще се носи и отговорността”, заяви премиерът.

Борисов поднесе съболезования на близките на загиналите и поздрави министрите за добре свършена  работа “там”.

Търпимостта изтъня

Макар, че думите на премиера ще бъдат повтаряни като мантра за справедливост, и  то  дни наред, въпросите ” Защо!” остават.   Защо като са “отрегулирани всички процеси в държавата”, трагедиите не секват?  Защо трябваше да загинат хора, за да констатират министрите на Борисов  некачествената настилка, за която е алармирано много преди катастрофата?  Коя е тази “отрегулирана”  държава, в която един министър, след като болниците се напълниха,  открива,  че седем пъти строителната фирма е отказвала да извърши ремонт на трасето, и това e останало  безнаказано!?

Кой,  ако не министрите,  са  принципал на всичките агенции и служби по безопасността на движението  в държавата?  Не  излиза ли, че е било предопределено да  погинат хора,  за да се сепнат върховете на  министерствата  и прогледнат  какво става в подопечните ” отрегулирани” институции, дейността,  на които сега се пресмята, тъй че да се размине на политически отговорните. И не само.  Поредният още неясен мегаорган по безопасността, който високите нива обещават, като след срива с Търговския регистър, не е ли силно опровержение на тезата за перфектно “отрегулирано” управление?

От премиера зависи само една отговорност – политическата. Съдът решава останалото, все пак. Ако прокуратурата си е свършила работата преди това.

Едно е сигурно –  ако водачът на автобуса, остане единственият виновник  за злощастието, смятайте обществената търпимост за опасно изтъняла. (ДФ)

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС отхвърли протеста на прокуратурата срещу регистрацията на партията на Божков

  Ще дойде ли ред за пикантните самопризнания  на беглеца Божков за подкупите и Закона …

Между 5698 и 6402 евро начална заплата на европейските делегирани прокурори

Близо 5698 евро е началната заплата за европейските делегирани прокурори. Ако стажът им е по-голям,  …

2 коментара

  1. Ivan Jontchev

    Shte vidim dali e taka,ili samo prikazki

  2. Маринова

    Изветряло безхаберие, нещата се случват след поредния обществен стрес.А какво правят до тогава, знае ли някой?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.