Последни новини
Home / Законът / Правната комисия на парламента „открива сезона“ с ветото върху АПК

Правната комисия на парламента „открива сезона“ с ветото върху АПК

Defakto.bg

Промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които съпътстваха финалните предваканционни заседания на Народното събрание, ще занимаят депутатите и в първите им септемврийски заседания.

Сезона открива правната комисия, която на 11 септември ще обсъди ветото на президента Румен Радев върху АПК. То бе наложено на 31 юли и впечатли със своята обширност. А преодоляването му няма да е лека работа – разбира се, ако говорим за правни аргументи.

Обширният ремонт на АПК, първоначалните предложения за който датират от повече от година и предвиждаха включително разтоварване на ВАС от дела, преля в далеч по-мащабни промени. Факт е – част от тях дойдоха след решение на КС, в което бяха зададени параметри за работата на Върховиня административен съд като първа инстанция – излючително по министерските и премиерски актове, свързани с упражняването на държавническа власт. В същото време поправките в АПК драстично оскъпиха правосъдието по касационни дела пред ВАС – нещо повече, за първи път затвърдиха размера им не в тарифа, приемана от МС, а в кодекс, предвиждайки включитено пропорционални такси според материалния интерес (макар в административното правосъдие да се отсъжда по правото, а не по интереса). На една инстанция бяха оставени куп спорове – важни за граждани и фирми, промъкнаха се и необясними добавки в други закони – например „ранното“ пенсиониране на точно определен кръг магистрати.

Сега депутатите-юристи ще се главоболят над президентските критики. А дали наистина ще го направят или решението им – за кой ли път – ще е изцяло политическо?!

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.