Последни новини
Home / Законът / Правната комисия на парламента “открива сезона” с ветото върху АПК

Правната комисия на парламента “открива сезона” с ветото върху АПК

Defakto.bg

Промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които съпътстваха финалните предваканционни заседания на Народното събрание, ще занимаят депутатите и в първите им септемврийски заседания.

Сезона открива правната комисия, която на 11 септември ще обсъди ветото на президента Румен Радев върху АПК. То бе наложено на 31 юли и впечатли със своята обширност. А преодоляването му няма да е лека работа – разбира се, ако говорим за правни аргументи.

Обширният ремонт на АПК, първоначалните предложения за който датират от повече от година и предвиждаха включително разтоварване на ВАС от дела, преля в далеч по-мащабни промени. Факт е – част от тях дойдоха след решение на КС, в което бяха зададени параметри за работата на Върховиня административен съд като първа инстанция – излючително по министерските и премиерски актове, свързани с упражняването на държавническа власт. В същото време поправките в АПК драстично оскъпиха правосъдието по касационни дела пред ВАС – нещо повече, за първи път затвърдиха размера им не в тарифа, приемана от МС, а в кодекс, предвиждайки включитено пропорционални такси според материалния интерес (макар в административното правосъдие да се отсъжда по правото, а не по интереса). На една инстанция бяха оставени куп спорове – важни за граждани и фирми, промъкнаха се и необясними добавки в други закони – например “ранното” пенсиониране на точно определен кръг магистрати.

Сега депутатите-юристи ще се главоболят над президентските критики. А дали наистина ще го направят или решението им – за кой ли път – ще е изцяло политическо?!

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.