Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата подхвана хотелите „Марица“ – Пловдив и „Маринела“ – София за неплатени данъци

Спецпрокуратурата подхвана хотелите „Марица“ – Пловдив и „Маринела“ – София за неплатени данъци

Defakto.bg
Хотел „Маринела“
Хотел „Марица“

 Специализираната прокуратура е започнала следствени действия в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“. Поводът  е досъдебно производство, което е установило престъпна схема за укриване на данъци, съобщава държавното обвинение. Реалните търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри,като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“, те са осчетоводявани и така са заобикаляни данъчните задължения. Престъплението е резултат от действията на организирана престъпна група, казва прокуратурата.

По-късно през деня стана ясно, че е разследван бизнесмена Ветко Арабаджиев, чиято собственост са и двата хотела. Зам.главният прокурор Иван Гешев обяви, че са задържани „около 10 лица след акцията на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“. Сред задържаните е и синът на бизнесмена, Вълчо Арабаджиев. По думите на прокурора, собственикът на хотела,“по официални данни, от началото на август не е в страната заедно с хора от семейството си“.  Гешев добави, че в случая обект на разследване, освен собственика, са и членове на семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“. Допълни, че прокуратурата разследва и „пране на пари“ в случая. 

Делото е образувано преди 10 дни, за период, който  от началото на 2018 година до сега“, заяви още той.

Цялото съобщение:

Днес, 31.08.2018 г., Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“. Офисите са ползвани от физически и юридически лица.

Процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи. Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС (чл. 255, ал. 3 вр. с ал. 1, т.2, т. 6 и т. 7, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК).

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към специализираната прокуратура.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.