Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата подхвана хотелите “Марица” – Пловдив и “Маринела” – София за неплатени данъци

Спецпрокуратурата подхвана хотелите “Марица” – Пловдив и “Маринела” – София за неплатени данъци

Defakto.bg
Хотел “Маринела”
Хотел “Марица”

 Специализираната прокуратура е започнала следствени действия в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“. Поводът  е досъдебно производство, което е установило престъпна схема за укриване на данъци, съобщава държавното обвинение. Реалните търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри,като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“, те са осчетоводявани и така са заобикаляни данъчните задължения. Престъплението е резултат от действията на организирана престъпна група, казва прокуратурата.

По-късно през деня стана ясно, че е разследван бизнесмена Ветко Арабаджиев, чиято собственост са и двата хотела. Зам.главният прокурор Иван Гешев обяви, че са задържани “около 10 лица след акцията на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“. Сред задържаните е и синът на бизнесмена, Вълчо Арабаджиев. По думите на прокурора, собственикът на хотела,”по официални данни, от началото на август не е в страната заедно с хора от семейството си”.  Гешев добави, че в случая обект на разследване, освен собственика, са и членове на семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“. Допълни, че прокуратурата разследва и “пране на пари” в случая. 

Делото е образувано преди 10 дни, за период, който  от началото на 2018 година до сега“, заяви още той.

Цялото съобщение:

Днес, 31.08.2018 г., Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“. Офисите са ползвани от физически и юридически лица.

Процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи. Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС (чл. 255, ал. 3 вр. с ал. 1, т.2, т. 6 и т. 7, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК).

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към специализираната прокуратура.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Писменият изпит по “външния” конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 …

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.