Последни новини
Home / Законът / Позицията на България пред Страсбург: Оплакванията на Симеон са недопустими и неоснователни!

Позицията на България пред Страсбург: Оплакванията на Симеон са недопустими и неоснователни!

Defakto.bg

Оплакванията на бившия пример Симеон Сакскобургготски срещу България са недопустими и неоснователни. Тази позиция ще защитава държавата по делото пред Евросъда по човешките права в Страсбург, става ясно от отговор на Министерството на правосъдието на запитване от Де факто.

Напомняме – Евросъдът отклони жалбите на Симеон срещу решението на българския съд за двореца”Кричим”, определяйки го като перфектно (по всички правила на юриспруденцията) и прие да се занимава с останалите три въпроса заради твърденията за нарушено право на собственост, справедлив съд и ефективни правни средства за защита по казусите за наложения от парламента през 2009 г. мораториум върху “царските имоти”, както и съдебните решения за “Ситняково” и “Саръгьол”, връщани на Сакскобургготски от подчинения му областен управител Олимпи Кътев при кабинета “Сакскобургготски”.

Крайният срок за отговор на държавата пред ЕСПЧ е 13 септември. Потърсихме отговори в аванс, след като темата за т.нар. царски имоти отново излезе на дневен ред след решението на Софийския градски съд за двореца “Врана” – подобно на останалите казуси и в този безспорно бе прието – имотът винаги е бил собственост на държавата, а не частен на монарсите като персони.

За “Врана” откатът бе жесток – наслушахме се на жалби за отнемане на дома на “един български гражданин”, драстично нарушаване на правото на частна собственост, за повторно “изгнание” и “национализация”. Дотам, че, в обръщение, разпространено днес, г-н Сакскобургготски обявява “надежда”, че “посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена”. Да, ако е имало частна собственост, г-н премиер! (Извън останалите и до болка известни аргументи, в решенията на съда, любопитна подробност съобщи неотдавна някогашният шеф на комисията по “царските имоти” в парламента по времето на “тройната коалиция”, тогава депутат от БСП Пламен Ранчев пред “Капитал”. А именно – според сведенията на мнозина, още през 1947 г. Република България се е задължила да компенсира бившия цар с милиони, но – по тайни сметки на МФ, и го е направила. Факт, явно недоказуем документално в момента. Но – нима не е говорящ!)

Та, Де факто попита Министерството на правосъдието:

1. Изпрати ли държавата в ЕСПЧ своите отговори на твърденията на бившия премиер г-н Сакскобургготски за нарушени права на собственост, на справедлив съдебен процес и ефективни средства за защита? Ако не – кога ще го стори?

2. Какви са основните акценти в защитата на държавата – принципни. Особено любопитно е дали в позицията на България се засяга въпросът, че “връщането” на т.нар.царски имоти, осъществено без нито едно законово основание, се случваше основно при управлението на кабинета “Сакскобургготски”. И в тази връзка твърдението за създадено “легитимно очакване” у мниния собственик, меко казано, не издържа?

Отговорите на МП:

Становището на българското правителство по жалбите на г-н Сакскобургготски и г-жа Хробок е почти финализирано. Правителствените агенти от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ ще го изпратят на Съда в Страсбург в определения от него срок.

Правителствените агенти изготвят пълно и подробно становище, в което аргументирано ще изразят позицията на държавата по комуникираните оплаквания, а именно – че те са недопустими и неоснователни. С оглед на осигуряване на възможно най-добрата защита за българската държава на този етап от производството е нецелесъобразно да се изнасят в пресата подробности от правната аргументация (процедурата в Страсбург е състезателна по своя характер).

Бихме желали да Ви уверим, че експертите, работещи по становището, са проучили из основи правния казус, запознали са се с всички факти, доказателства и документация по националните дела внимателно и подробно, както и че притежават необходимите правни познания и имат дългогодишен опит в процесуалното представителство пред ЕСПЧ.

About De Fakto

Проверете също

Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Най-важният ангажимент пред служебното правителство ще бъде върховенството на закона. Залагам жизнения си и професионален  …

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.