Последни новини
Home / Законът / Позицията на България пред Страсбург: Оплакванията на Симеон са недопустими и неоснователни!

Позицията на България пред Страсбург: Оплакванията на Симеон са недопустими и неоснователни!

Defakto.bg

Оплакванията на бившия пример Симеон Сакскобургготски срещу България са недопустими и неоснователни. Тази позиция ще защитава държавата по делото пред Евросъда по човешките права в Страсбург, става ясно от отговор на Министерството на правосъдието на запитване от Де факто.

Напомняме – Евросъдът отклони жалбите на Симеон срещу решението на българския съд за двореца“Кричим“, определяйки го като перфектно (по всички правила на юриспруденцията) и прие да се занимава с останалите три въпроса заради твърденията за нарушено право на собственост, справедлив съд и ефективни правни средства за защита по казусите за наложения от парламента през 2009 г. мораториум върху „царските имоти“, както и съдебните решения за „Ситняково“ и „Саръгьол“, връщани на Сакскобургготски от подчинения му областен управител Олимпи Кътев при кабинета „Сакскобургготски“.

Крайният срок за отговор на държавата пред ЕСПЧ е 13 септември. Потърсихме отговори в аванс, след като темата за т.нар. царски имоти отново излезе на дневен ред след решението на Софийския градски съд за двореца „Врана“ – подобно на останалите казуси и в този безспорно бе прието – имотът винаги е бил собственост на държавата, а не частен на монарсите като персони.

За „Врана“ откатът бе жесток – наслушахме се на жалби за отнемане на дома на „един български гражданин“, драстично нарушаване на правото на частна собственост, за повторно „изгнание“ и „национализация“. Дотам, че, в обръщение, разпространено днес, г-н Сакскобургготски обявява „надежда“, че „посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“. Да, ако е имало частна собственост, г-н премиер! (Извън останалите и до болка известни аргументи, в решенията на съда, любопитна подробност съобщи неотдавна някогашният шеф на комисията по „царските имоти“ в парламента по времето на „тройната коалиция“, тогава депутат от БСП Пламен Ранчев пред „Капитал“. А именно – според сведенията на мнозина, още през 1947 г. Република България се е задължила да компенсира бившия цар с милиони, но – по тайни сметки на МФ, и го е направила. Факт, явно недоказуем документално в момента. Но – нима не е говорящ!)

Та, Де факто попита Министерството на правосъдието:

1. Изпрати ли държавата в ЕСПЧ своите отговори на твърденията на бившия премиер г-н Сакскобургготски за нарушени права на собственост, на справедлив съдебен процес и ефективни средства за защита? Ако не – кога ще го стори?

2. Какви са основните акценти в защитата на държавата – принципни. Особено любопитно е дали в позицията на България се засяга въпросът, че „връщането“ на т.нар.царски имоти, осъществено без нито едно законово основание, се случваше основно при управлението на кабинета „Сакскобургготски“. И в тази връзка твърдението за създадено „легитимно очакване“ у мниния собственик, меко казано, не издържа?

Отговорите на МП:

Становището на българското правителство по жалбите на г-н Сакскобургготски и г-жа Хробок е почти финализирано. Правителствените агенти от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ ще го изпратят на Съда в Страсбург в определения от него срок.

Правителствените агенти изготвят пълно и подробно становище, в което аргументирано ще изразят позицията на държавата по комуникираните оплаквания, а именно – че те са недопустими и неоснователни. С оглед на осигуряване на възможно най-добрата защита за българската държава на този етап от производството е нецелесъобразно да се изнасят в пресата подробности от правната аргументация (процедурата в Страсбург е състезателна по своя характер).

Бихме желали да Ви уверим, че експертите, работещи по становището, са проучили из основи правния казус, запознали са се с всички факти, доказателства и документация по националните дела внимателно и подробно, както и че притежават необходимите правни познания и имат дългогодишен опит в процесуалното представителство пред ЕСПЧ.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.