Последни новини
Home / Законът / Апелативен съд – София отмени домашния арест на шофьора за катастрофата край Своге (обновена)

Апелативен съд – София отмени домашния арест на шофьора за катастрофата край Своге (обновена)

Defakto.bg

Поредица от пропуски и нарушения при проектирането, ремонта и експлоатацията на пътя са причина за тежката катастрофа, сочи доклад на  експертите от Инститтута за пътна беозпасност

Апелативният съд отмени домашния арест на шофьора от автобусната катастрофа край Своге.  Определена му е парична гаранция от 2000 лв., съобщи  бТВ. Сумата трябва да се внесе до осем дни,  потвърди БНР.

На този етап ключови са се оказали свидетелските показания на мъж  и жена, които са се движели зад автобуса. Съдът е приел, че Григоров Григоров е съпричастен за катастрофата, завършила със 17 загинали и 21 ранени.   Но е  разкритикувал   първоинстанционното определение на окръжния съд, че 59-годишният мъж е с висока степен на обществена опасност и го е оставил под домашен арест.  Магистратите са цитирали подписка в негова подкрепа, събрана от над 6300 души, препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, ползвали транспротната фирма на Григор Григоров.

Шофьорът е останал с наведена глава, докато съдът е чел решението си, казва БНР.  Той е бил  без лепенка на  главата, но продължавал да куца, съобщава националното радио.

На 29 август Софийският окръжен съд реши да остави шофьора под домашен арест.  Той е обвинен, че е шофирал с 13 km/ч повече от разрешените  40 km/ч и  причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 души.

Прокуратурата не поиска постоянен арест,  наложи му забрана да напуска страната и отне шофьорската му книжка.

Две са сюжетните линии, по които се работи във връзка с трагедията край Своге.  Едната е свързана с отговорността на шофьора, който първоначално бе оставен от окръжния софийски съд  под домашен арест.  Втората линия на разследваенот е свръзана с свързана с пътя, контрола и отговорността на различни държавни структури.  По делото има и материали, свързани със състоянието на пътя и сигнали са подавани от различни институции, които са останали без отговор.

Междувременно станаха известни резулатите от огледа на  Института за пътна безопасност (ИПБ) на пътното платно върху което стана тежката катастрофа край Своге.

 Поредица от пропуски и нарушения при проектирането, ремонта и експлоатацията на пътя са причина за тежката катастрофа, са изводите на експертите,  които са представили  резултатите от своя доклад след обследване на мястото на инцидента.

Последният държавен орган, който е могъл да предотврати това, е МВР, казва председателят на института Богдан Милчев:

„МВР може да се разпореди и да поиска да бъде спрян пътят, ако прецени, че този път е опасен. Колко предписания от петте най-големи града в България – София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив, колко предписания и разпореждания са издадени на стопанина на пътя? Точната бройка е в доклада. Над 1200 са. А колко пъти вие санкционирахте стопанина на пътя и приложихте тази мярка, която е в закона за движение по пътищата? Отговорът е: нула“.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.