Последни новини
Home / Законът / След ваканцията: На фона на престижно първенство на цените в България, парламентът подхваща тютюнопушенето

След ваканцията: На фона на престижно първенство на цените в България, парламентът подхваща тютюнопушенето

Defakto.bg В навечерието на новия политически сезон поредните политически скандали в управляващата коалиция завършиха с поредно помирение  между малки и големи коалиционни партньори.  Последваха и познатите  обещания за стабилно и здраво управление в името на благосъстоянието на народа.

На този фон тихичко отмина  новината за престижното първенство на цените в държавата, които са се  увеличили  с 84,6% в периода между 2000-ната и 2017-а година, при средно повишение в рамките на целия ЕС от 36 на сто, по данни  на Евростат. Пред нас е само Румъния.   Вероятно, за да опровергаят президента, че държавата се управлява през телевизиите, не последва и  нито един коментар по темата  във вторнишките  сутрешни блокове.  Разбира се много по – важно е да чуем поредните нелепи задявки на Цв. Цветанов с държавния глава, чиито имидж, очевидно сериозно руши  съня на втория човек в управляващата партия.

Инак,  предстои  заседание  на Народното събрание, с което ще бъде открит и  новият политически сезон.  Очакват се декларации на  парламентарно представените сили  и посланията им за  новия политически сезон. Предвидено е  депутатите да разгледат годишните доклади за 2017 г. на Българската академия на науките и на Комисията за регулиране на съобщенията.

Ще бъдат разгледани и предлаганите от НФСБ  промени  в Закона за здравето, които включват връщането на стария режим в закрити обекти, мотивът – сегашната  забрана не се спазва, а туристическите обекти търпят загуби.  С промените се предвижда по подобие на обособени самостоятелни помещения за пушене в летищата, такива да могат да се открият и на не повече от половината от търговската площ на заведения за хранене и развлечение. Засилва се и   контрола, като двойно се увеличават  санкциите за нарушение на забраната за тютюнопушене.

Все първостепенни въпроси като за първи теми след ваканцията,  без  приоритетното им разглеждане обаче, току  виж, крехкото коалиционното примирение приключи.

 

Благоденствие  2000 -2017-а

По показателя повишение на цените, България е  изпреварена единствено от Румъния (с ценови скок от цели 257%), Унгария (с 98%) и Латвия (повишение с 86,7%). Най-солиден ценови ръст през отчетния период от 92,1% в рамките на ЕС бележат цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия, като само в рамките на България техните цени скочиха между 2000-ната и 2017-а година с цели 408,8%, отчита европейската статистика, съобщи БНР.

Относително голямо повишение за посочения период в България отчитат и цените за хотелиерски и ресторантьорски услуги (повишение с 122,8%), както и за комунални услуги, включващи цените за вода, електричество, природна газ и за жилищни наеми (повишение с 130,6%).

Скок с 214,5% през годините от началото на новото хилядолетие бележат цените за образование в България,  което отрежда трета позиция на страната в рамките на ЕС след Румъния (повишение с 297,3%) и Обединеното кралство (с 256,4%). Цените за здравеопазване са се повишили  със 154,7%, като по-голям скок на цените за здравеопазване е отчетен единствено в Унгария (повишение с 156,8%).

Евростат отчита доста по-скромно повишение от 26,7% на цените в България за дрехи и за  обувни принадлежности, като в същото време цените за мебели се увеличиха с 13,7%, за комуникационни услуги – с 9,7% и за култура – със 17,4 на сто

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.