Последни новини
Home / Законът / Впечатляваща бързина – спецсъдът насрочи делото „Младост“ на 7 септември

Впечатляваща бързина – спецсъдът насрочи делото „Младост“ на 7 септември

Defakto.bg

Две седмици след внасянето на обвинителния акт, гръмкото дело „Младост“ вече е насрочено в специализирания съд. На 7 септември ще се проведе разпоредителното заседание по казуса, на което се решава дали съдебният процес ще стартира или обвиненията се връщат на поправителен.

За това насроченото за днес заседание на спецсъда по искането на Десислава Иванчева за замяна на ареста й с по-лека мярка за неотклонение няма да се състои, съобщиха оттам. Искането ще се гледа след разпоредителното заседание в петък, ако дотогава са готови назначените съдебно-медицински експертизи. В момента отстранената като кмет на „Младост“ Иванчева и безпрецедентно уволнената в съдебна зала неин заместник Биляна Петрова са в Сливенския женски затвор. А спецправосъдието на няколко пъти отказа освобождаването им, включително и след приключването на разследването, въпреки влошеното здраве на двете дами. Те, от своя страна, се обръщат към Евросъда в Страсбург заради куп драстични нарушения на човешките им права.

Гръмката акция насред центъра на София, проведена на 17 април, с активното участие на новата комисия „Антикорупция“ дотук се увенча с обвинителен акт за поискан 500 000 евро и получен 70 000 евро подкуп. Третият подсъдим е Петко Дюлгеров, основният свидетел – далият белязаните пари строителен предприемач Александър Ваклин, пострадалият.

Кой е виновен и кой жертва, впрочем, тепърва ще решава съдът. Бие на очи, че въпреки многото томове подслушвания и наблюдения, изпълнени като СРС, директни контакти, разговори, срещи между сочените за поискали парите кмет и зам.-кмет, от една страна, и Ваклин, от друга, няма. А основният въпрос на процеса явно ще е дали наистина иде реч за рушвет, поискан и получен от длъжностни лица или за провокация към подкуп спрямо тях. И двете деяния са престъпления.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.