Последни новини
Home / Законът / Парламентът обсъжда Закона за пътищата, министри отговарят на въпроси за състоянието им (обновена)

Парламентът обсъжда Закона за пътищата, министри отговарят на въпроси за състоянието им (обновена)

Defakto.bg

Поправки в Закона за пътищата ще обсъждат депутатите на  второ четене в парламента,  а шест  6 министри ще отговарят т на парламентарни въпроси днес.

Промените в Закона за пътищата предвиждат от началото на  следващата година да бъде въведена смесена ТОЛ-система. За леките автомобили се въвеждат  електронни винетки, а за тежкотоварните – ТОЛ-такса на база изминато разстояние. Парите от тези такси няма да отиват за общински пътища.   Преди второ четене управляващите  внесоха предложение за задължително оборудване на автобусите с обезопасителни колани за пътниците.  Изискването няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, които не се движат по републиканската пътна мрежа.

Предлагат се и сериозни санкции –  глобата за шофьор на автобус без колани да бъде 500 лева, а за фирмата превозвач – 3000 лева.  Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще бъде санкционирана с глоба от 1500 лв.   Остава и глобата от 50 лв. за пътник, който не сложи колан.

Пръв на въпроси на депутати ще отговаря вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а веднага след него финансовият министър Владислав Горанов ще обясни как митническите органи осъществяват контрол върху вноса на горива.  Въпроси за некачествени ремонти и лошо състояние на пътищата в страната са включени в днешния  парламентарен контрол.  Министърът в оставка Николай Нанков  ще отговаря на 9 такива въпроса.

На въпрос от депутати на БСП –  какво е предприето за недопускане на ПТП по пътя Русе-Бяла,  ще отговоря и  вътрешният министър  в оствака Валентин Радев.

11,30 часа

Парламентът отложи промените в  Закона за пътищата,  тъй като нямаше доклад на водещата комисия.

Отпадането на законопроекта беше съпроводено със скандал. „17 души убихте и днес трябваше да им решим проблема, а вместо това слушаме един творец за личностния му принос към България“, заяви от трибуната  Корнелия Нинова.  Острото й изказване бе провокирано и от декларация на  Вежди Рашидов, в която той изброи серия лични успехи като министър на културата и нападна Нинова за критиките й към ГЕРБ.

За репликата на Нинова  обаче,  председателят Цвета Караянчева я наказа с устна забележка  с аргумента, че  „обвинението е  към цяла една парламентарна група и над 1 млн. избиратели“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.