Последни новини
Home / Законът / Парламентът обсъжда Закона за пътищата, министри отговарят на въпроси за състоянието им (обновена)

Парламентът обсъжда Закона за пътищата, министри отговарят на въпроси за състоянието им (обновена)

Defakto.bg

Поправки в Закона за пътищата ще обсъждат депутатите на  второ четене в парламента,  а шест  6 министри ще отговарят т на парламентарни въпроси днес.

Промените в Закона за пътищата предвиждат от началото на  следващата година да бъде въведена смесена ТОЛ-система. За леките автомобили се въвеждат  електронни винетки, а за тежкотоварните – ТОЛ-такса на база изминато разстояние. Парите от тези такси няма да отиват за общински пътища.   Преди второ четене управляващите  внесоха предложение за задължително оборудване на автобусите с обезопасителни колани за пътниците.  Изискването няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, които не се движат по републиканската пътна мрежа.

Предлагат се и сериозни санкции –  глобата за шофьор на автобус без колани да бъде 500 лева, а за фирмата превозвач – 3000 лева.  Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще бъде санкционирана с глоба от 1500 лв.   Остава и глобата от 50 лв. за пътник, който не сложи колан.

Пръв на въпроси на депутати ще отговаря вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а веднага след него финансовият министър Владислав Горанов ще обясни как митническите органи осъществяват контрол върху вноса на горива.  Въпроси за некачествени ремонти и лошо състояние на пътищата в страната са включени в днешния  парламентарен контрол.  Министърът в оставка Николай Нанков  ще отговаря на 9 такива въпроса.

На въпрос от депутати на БСП –  какво е предприето за недопускане на ПТП по пътя Русе-Бяла,  ще отговоря и  вътрешният министър  в оствака Валентин Радев.

11,30 часа

Парламентът отложи промените в  Закона за пътищата,  тъй като нямаше доклад на водещата комисия.

Отпадането на законопроекта беше съпроводено със скандал. „17 души убихте и днес трябваше да им решим проблема, а вместо това слушаме един творец за личностния му принос към България“, заяви от трибуната  Корнелия Нинова.  Острото й изказване бе провокирано и от декларация на  Вежди Рашидов, в която той изброи серия лични успехи като министър на културата и нападна Нинова за критиките й към ГЕРБ.

За репликата на Нинова  обаче,  председателят Цвета Караянчева я наказа с устна забележка  с аргумента, че  „обвинението е  към цяла една парламентарна група и над 1 млн. избиратели“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.