Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата с нова акция за данъчни престъпления и пране на пари

Спецпрокуратурата с нова акция за данъчни престъпления и пране на пари

Defakto.bg

Задържан е  Миню Стайков, собственик на „Винпром Карнобат“ и още 9 души  за 24 часа.

Текат обиски, претърсвания и разпити във „Винпром Карнобат“ ООД И офисите на  „Сис Индустрийтс“  и „Тапаз Мел“ ООД

Поредна акция на специализираната прокуратура за данъчни престъпления и пране на пари преобръща офисите на „Винпром Карнобат“ ООД И офисите на  „Сис Индустрийтс“  и „Тапаз Мел“ ООД, съобщи държавното обвинение.  Собственикът на „Винпром Карнобат“  Миню Стайков и още девет души са задържани за 24 часа. На кого от тях ще бъде повдигнато обвинение ще се разбере в четвъртък, заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев. Претърсвания има едновременно на територията на София, Карнобат, селата Венец и Церковски, в община Карнобат.

 От изявлението на Гешев се разбра, че делото е образувано на 18 юли, когато в Карнобат е открита фабрика за незаконни тютюневи изделия.  Печалбата й била 1,5 млн. лв. на седмица.  Тоест, 6 млн. лв. на месец, разясни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили – имали са спални помещения, фитнес, всички удобства. Фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства.

„Със сигурност мога да кажа, фабриката беше с модерно оборудване – може би най-доброто в България. Капацитетът на производство е 1000 мастербокса на един цикъл, който се приключва в рамките на 5 работни дни. В момента се анализира ситуацията, очакванията са до утре да стане ясно кой е реалният собственик на фабриката“, прокурорът.   Гешев заяви, че няма  връзка между акцията от преди няколко дни срещу бизнесмена Ветко Арабаджиев, който се издирва от Интерпол и днешната акция.

Операцията обхваща  периода 2009 г . – 2018 г. , а по  обявената от спецпрокуратурата схема  в хотелите „Маринела“ и „Марица“ , – реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от фиктивни („липсващи“) търговци“,  за да бъде измамена данъчната система.  

Ето официалното съобщение:

Днес, 05.09.2018 г., Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в във „ВИНПРОМ КАРНОБАТ“ ООД, „СИС ИНДУСТРИЙС“ ООД и „ТОПАЗ МЕЛ“ ООД.
Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.
Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.
Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари – в периода 2009г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.
Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.
Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.