Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“ отложено, не е спазен срок

Делото „Младост“ отложено, не е спазен срок

Defakto.bg

Александър Ваклин няма да е пострадал, а свидетел

Заради законов пропуск – неспазване на задължителен срок по НПК, спецсъдът не даде ход на разпоредителното заседание по гръмкия казус „Младост“, тръгнал след показната акция срещу кмета на общината Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова. Отговорите на въпроса дали обвинението е изрядно и годно за процес или трябва да се върне на поправителен, се отлагат за 13-и септември. Това е новата дата на разпоредителното заседание, определена от съдия Иво Хинков. А темпото по това дело впечатлява – стигна до съд на пет месеца след гръмката акция и две седмици след внасянето на обвинителния акт.

Нарушението е формално, но говорящо – обвинителният акт е връчен на Иванчева, Петрова и третият подсъдим Петко Дюлгеров на 31 август, а предвиденият в Наказателно-процесуалният кодекс минимум 7-дневен срок за запознаване с него изтича в края на деня днес. Законът допуска възможност този пропуск да се „опрости“ на прокуратурата, ако подсъдимите нямат възражения. Но двете дами от кметския екип на „Младост“ не са съгласни да се откажат от правата си. Третият – Петко Дюлгеров, няма възражения. Неговото „да“ обаче не стига. Защитата на Биляна Петрова се води от кантората на Ирен Савова, на Десислава Иванчева – от Марин Марковски, интересите на Петко Дюлгеров защитава Мариана Тодорова.

Александър Ваклин

В съдебната зала се появи и основната фигура в скандалния казус – строителният предприемач Александър Ваклин, чийто сигнал дава старта на наказателното преследване срещу Иванчева и Петрова. Той е и човекът, договарял – но не с тях, а с „посредника“ Дюлгеров, твърдяния рушвет, както и онзи, дал парите – откритите при показната акция в центъра на София в края на април 70 000 евро.

Ваклин е бил призован основно за да се изясни в каква роля ще участва в съдебния процес – като пострадал, съответно частен обвинител и граждански ищец, или като основен свидетел на прокуратурата, или и като двете. Той – засега неофициално – е избрал да е свидетел.

След като се оказа, че една от съдебно-медицинските експертизи, назначени за Десислава Иванчева по искането й за замяна на ареста с по-лека мярка за неотклонение, е готова и представена, съдът реши да започне разглеждането на нейната жалба. Другата експертиза обаче още не е готова и решение по искането надали ще има днес.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова още са в ареста, за разлика от други обвиняеми

В същото време Иванчева и Петрова ще изчакат новата дата на разпоредителното заседание не в Сливенския затвор, където бяха приведени след приключване на разследването, а в следствения арест, за да могат да продължат да се запознават със събраните материали.

Съдия Иво Хинков уважи и искането на Петко Дюлгеров за назначаване на съдебно-медицинска експертиза за здравето му, но отхвърли настояването изследването да се прави от ново вещо лице.  Дюлгеров също ще настоява за промяна на задържането в по-лека мярка. На няколко пъти спецправосъдието отказваше и на тримата освобождаване заради влошено здраве.

Е, развоят по емблематичното дело предстои. А казусът, както е известно, ще застане и на вниманието на Страсбург – офисът на кантората „Савова“ в Прага ще представлява Петрова и Иванчева пред Евросъда по правата на човека.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.