Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата повдигна обвинение на Миню Стайков и на още седмина (обновена)

Прокуратурата повдигна обвинение на Миню Стайков и на още седмина (обновена)

Defakto.bg
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на „СИС индустрийс“, „Винпром – Карнобат“ и „Топаз мел“ Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за над 1 млн. лева (1 016 139 лв.).
Обвинени са  още седем души, сред които синът му Стайко Стайков и  синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, на които не са повдигнати  обвиненияза  укриване на данъци.  Трима от тях имат  обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.  По-късно се  очакват подробности на специализиланата прокуратура.
В сряда Специализираната прокуратура започна операция в офисите на фирмите, контролирани от Стайков – „Винпром – Карнобат“, „СИС Индустрийс“ и „Топаз мел“.
Всички задържани остават в ареста за 72 часа до произнасянето на Специализирания съд по искането на прокуратурата да им бъде определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Разследването срещу Стайков започнало след като през юли в Карнобат била разкрита отдавна известната на карнобатлий  фабрика за цигари, която се помещавала в сграда, собственост на сина на кмета на Карнобат.  Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който ръководи разследването, заяви, че прокуратурата разполага с доказателства, как парите от незаконния цигарен бизнес – по 70 млн. годишно, са изпирани през различни фирми.
По-късно ръководителят на Специализираната прокуратурата Даниела Ненчева обяви, че двама  от осемте обвинени по казуса  „Винпром-Карнобат“ са обявени за общодържавно издирване, а на трети е издадена европейска заповед за арест.   Тя обясни,  че до акцията във фирмите на собственика на „Винпром-Карнобат“ Миню Стайков и разплитането на организираната престъпна група се стигнало след сигнал от юли тази година за фабрика за незаконно производство на цигари в района на промишлената зона на град Карнобат.  „Имотът е собственост на сина на кмета на града, на дружество, което той управлява и е собственик на това дружество. Организацията на дейност на групата е изключително конспиративна. Създаден е режим на работа на въпросната фабрика по начин, по който да не се използват български граждани в производството. Установили сме, че са се използвали чужди граждани от бивши съветски републики, които да работят вътре“, обясни наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.  По думите на зам. – главния  прокурор Иван Гешев това са работници от Армения.

Цигарите с фалшив бандерол са били продавани в България и в страни от Европейския съюз.

„В хода на разследването установихме, че лицата, свързани с въпросната фабрика за производство на тютюн, и тези, установени на място при нейното установяване, по един или друг начин са свързани с търговски дружества в качеството им на управители на такива или на служители в търговски взаимоотношения – шофьори, пазачи, охранители, на една верига от свързани фирми, които са управлявани, респективно контролирани, от едно от лицата, обвинено като участник в тази престъпна група. След един цялостен анализ на всички доказателства стигнахме до данни, че се извършват и данъчни престъпления“, поясни  Ненчева.

Към този момент са възложени данъчни ревизии на над 40 фирми, обясни  наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев. Претърсени са 38 адреса на различни дружества, събрани са конкретни факти, които насочват към високото ниво на тази организирана престъпна група.

Открити са печати на кухи фирми, както и на банка, оперираща в България.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.