Последни новини
Home / Законът / Речта на президента за Деня на Съединението: Достойното минало не е утеха за безпътно настояще

Речта на президента за Деня на Съединението: Достойното минало не е утеха за безпътно настояще

Defakto.bg

За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата, дори от живота им. Този зрял дух възроди България, той трябва да води и нашите стъпки днес, а остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас. Нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онези, които извършиха Съединението, но е редно да се запитаме: какво остава днес от духа на Съединението, защо потомците от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България “тази държава”, а някои я напускат.

Това са  част от трудните теми, които  президентът Румен Радев не премълча в словото си пред  множеството от пловдивчани, дошли да почетат държавното тържество по повод  133-ата годишнина на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

“През септември 1885 година, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо, нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили. Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им.  Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще”,  каза в словото си  държавният глава.

Ето и цялата  реч на държавния глава по повод 133 -та годишнина от Съединението:

През септември 1885-та, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо – нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили. Онзи вдъхновен, възрожденски народ има една цел: Съединението. И я постига с дързост и всеотдайност. Днес сме тук да почетем това велико изцяло българско дело. Събираме се година след година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще.

А е редно да се запитаме какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България тази държава, а мнозина я напускат?

Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, а единението е въпрос на съзряване. За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България. Този зрял дух трябва да води и нашите стъпки днес. А той днес остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от Вас

Някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в днешния глобален свят. Пренаписваше се историята. Но махалото днес отива в обратната посока.  Народите все повече се обръщат към себе си и безродността вече не е модерна.

Този процес има своите скрити рискове.  За да не скочим от националнихилизма в агресивния национализъм и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история, към просветления патриотизъм на възрожденците.

Зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро. Не отрича света, а го приема без комплекси с ясна убеденост и увереност в собствената си стойност. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще.

Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885г.

Да живее България!

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.