Последни новини
Home / Законът / Правната комисия отхвърля ветото на президента за АПК днес?

Правната комисия отхвърля ветото на президента за АПК днес?

Defakto.bg

С предварителна заявка на председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов за отхвърляне на президентското вето върху поправките на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) ще започне днешното й заседание.

Изтъкнатите от Румен Радев аргументи са обсъждани в комисията и са неоснователни, бе заявил Кирилов. Така очакванията мнозинството първо в комисията, а после и в пленарната зала да не се вслуша във ветото, са повече от оправдани.

Президентът оспори драстичното поскъпване на административното правосъдие по касационните дела пред ВАС, въвеждането на закрити съдебни заседания, оставянето на ред казуси за решаване на една инстанция и ред други.

В остър коментар адвокатът правозащитник Александър Кашъмов предупреди, че преодоляването на ветото ще е удар срещу демокрацията. Днес пред бТВ той напомни и че административното правосъдие е спирачка пред „произвола и тиранията“ на управляващите, а драстичния срок на съдебните такси (от 5 лв. на 70 лв. за граждани, от 50 лв. на 370 лв. за организации, както и въвеждането на такси до 4 500 лв. при измерим материален интерес) ще накарат хората да не се обръщат към съда. Даде примери с ред водени дела пред ВАС, все в обществена полза, както и че ако поправките станат факт, таксите за жалби срещу мащабни проекти (например АЕЦ „Белене“) ще се определят според стойността на самите проекти.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Един коментар

  1. IVan jontchev

    Tezi prestapni elementi deistvitelno iskat da unishtozat tozi narod.Koi shte tarsi pravosadie,kak voto i da e bilo to, pri tezi ceni.horata njama kakvo da ja day.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.