Последни новини
Home / Законът / Правната комисия отхвърля ветото на президента за АПК днес?

Правната комисия отхвърля ветото на президента за АПК днес?

Defakto.bg

С предварителна заявка на председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов за отхвърляне на президентското вето върху поправките на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) ще започне днешното й заседание.

Изтъкнатите от Румен Радев аргументи са обсъждани в комисията и са неоснователни, бе заявил Кирилов. Така очакванията мнозинството първо в комисията, а после и в пленарната зала да не се вслуша във ветото, са повече от оправдани.

Президентът оспори драстичното поскъпване на административното правосъдие по касационните дела пред ВАС, въвеждането на закрити съдебни заседания, оставянето на ред казуси за решаване на една инстанция и ред други.

В остър коментар адвокатът правозащитник Александър Кашъмов предупреди, че преодоляването на ветото ще е удар срещу демокрацията. Днес пред бТВ той напомни и че административното правосъдие е спирачка пред “произвола и тиранията” на управляващите, а драстичния срок на съдебните такси (от 5 лв. на 70 лв. за граждани, от 50 лв. на 370 лв. за организации, както и въвеждането на такси до 4 500 лв. при измерим материален интерес) ще накарат хората да не се обръщат към съда. Даде примери с ред водени дела пред ВАС, все в обществена полза, както и че ако поправките станат факт, таксите за жалби срещу мащабни проекти (например АЕЦ “Белене”) ще се определят според стойността на самите проекти.

About De Fakto

Проверете също

БАПЧ: Поставянето на Бюрото за защита под контрола на главния прокурор, е извън конституционните му правомощия

Това може да служи на  цели, различни от законовите Фондация “Български адвокати за правата на …

Зам.- министрите Мария Павлова и Иван Демерджиев откриха центровете за безплатни правни консултации на хора, живеещи под прага на бедност

    За да е успешно реализирането на съдебната реформа е от изключително значение да …

Един коментар

  1. IVan jontchev

    Tezi prestapni elementi deistvitelno iskat da unishtozat tozi narod.Koi shte tarsi pravosadie,kak voto i da e bilo to, pri tezi ceni.horata njama kakvo da ja day.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.