Последни новини
Home / Законът / Европарламентът задейства процедура срещу Унгария

Европарламентът задейства процедура срещу Унгария

Defakto.bg

Европейският парламент задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да доведе до лишаването й от право на глас в ЕС.

Днес евродепутатите одобриха доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. За доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха.

Унгарският премиер Виктор Орбан

Случилото се е безпрецедентно – Европарламентът за първи път се възползва от правото си на инициатива по чл. 7 от Договора за ЕС. Първата подобна процедура, но от Еврокомисията, бе задействана срещу Полша.
Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха, разяснява процедурата БТА.  Тогава Съветът може да издаде препоръки.
ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.
В приетия днес доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога – конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Вчера пред европарламента унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Унгария няма да отстъпи пред „изнудването на ЕС“.

По-късно медии оповестиха как са гласували българските евродепутати – нито един от избраните с листата на ГЕРБ не е бил „за“, най-силна подкрепа са дали избраните с листата на ДПС, сред социалистите е налице разделение по въпроса.

Процедурата срещу Унгария са подкрепили Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), Сергей Станишев (БСП/ПЕС) и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП).

Против са били Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Николай Бареков („Презареди БГ/ЕКР), Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Емил Радев, Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Момчил Неков (БСП/ПЕС).

Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) се е въздържала.

Не са гласували Неджми Али (ДПС/АЛДЕ), Петър Курумбашев, Георги Пирински (БСП/ПЕС).

About De Fakto

Проверете също

Дебътът за НПК в парламента: Малко право, невежество, компенсирано с обиди и политическо надговаряне

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.