Последни новини
Home / Законът / Отсъствие на Лозан Панов разпали депутати, за малко да го викат с “призовка”

Отсъствие на Лозан Панов разпали депутати, за малко да го викат с “призовка”

Defakto.bg

Заради отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов парламентът отложи днес разглеждането на два годишни доклада – за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г. Те са внесени в деловодството на Народното събрание съответно на 31 май 2017 г. и 31 май 2018 г., но едва сега влязоха в дневния ред на депутатите.

Своебразните годишни “отчети” на Темида са предвидени в Конституцията и би следвало да се изслушват и приемат всяка година, а не накуп.

Депутатите приеха останалите годишни доклади (също по два – за 2016 г. и 2017 г.) на ВСС, Инспектората, за дейността на ВАС и административните съдилища и за работата на прокуратурата. В залата бяха представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров. По процедура техен вносител в парламента е Висшият съдебен съвет, който преди това на свои заседания приема докладите.

Отсъствието на Лозан Панов ядоса Хамид Хамид (ДПС).

„Този човек трябва да е тук днес, за да отговаря на въпроси и да докладва дейността на съдилащата!“, обяви депутатът, определи отсъствието като неуважение и дори поиска НС да задължи председателя на Върховния касационен съд да се яви пред него. (С призовка ли, шегуваха се след това в парламента). В крайна сметка изслушването и приемането на двата годишни доклада се отложи.

 

Не бяхме информирани предварително, едва вчера по обяд дойде устна покана от парламента, обясниха от кабинета на Лозан Панов.Въпреки положените усилия да пренареди програмата и насрочените срещи, председателят не успя да го направи и още вчера следобяд информирахме НС за това, казаха още оттам.

About De Fakto

Проверете също

Емануил Йорданов, бивш шеф на МВР: Кадрите на политически длъжности, трябва сами да напускат при смяна на властта

Бойко Рашков има висока правна квалификация, изборът му е много добър „Изборът на Бойко Рашков начело …

Татяна Дончева: Министърът на правосъдието да даде гласност къде са учили за юристи спецпрокурорите

Министърът на правосъдието да публикува списъка на прокурорите от спецпрокуратурата като, без да показва имената,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.