Последни новини
Home / Законът / Вече е факт – държавата оспори жалбите на Симеон в Страсбург, няма сделка!

Вече е факт – държавата оспори жалбите на Симеон в Страсбург, няма сделка!

Defakto.bg

Въпреки усилната „царска“ кампания у нас, държавата ще защити позицията си пред Евросъда в Страсбург по жалбите на Симеон Сакскобургготски. Днес бе крайният срок за изпращане на становище. „Отговорът е изпратен, срокът е спазен, становището е, както го обявихме“, отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на Де факто. С две думи – както беше ясно, България няма да сключва споразумение с бившия си премиер да го обезщетява.

В МП е дирекцията, която осъществява процесуалното представителство на държавата пред Евросъда по правата на човека.

Както вече информирахме, позицията е: жалбите на бившия цар и премиер за накърнено право на собственост, справедлив процес и ефективни средства за защита са недопустими и неоснователни. А от всички оплаквания на Симеон, Евросъдът отказа да се занимава по същество със спора за собственост над т.нар. „царски имоти“, приемайки, че съдебното производство по първото такова дело „Кричим“ е проведено по всички правила на юриспруденцията. Нещо повече Евросъдът заяви: в настоящия случай съдът не вижда произвол от страна на националните юрисдикции.

На вниманието на евромагистратите останаха жалбите за наложения мораториум и решенията за „Саръгьол“ и „Ситняково“, но не по въпроса дали са държавна собственост, а с оглед създаването на „легитимно очакване“ у мниния собственик, че е действителен. А тук държавата има сериозни аргументи – връщането на т.нар. „царски имоти“ без правила стана основно по време на кабинета „Сакскобургготски“, т.е. управникът премиер е създал „очакване“ у себе си като гражданин за права на собственост?!

Останалото е известно. След излизането на съдебното решение за „Врана“, не минава и ден, без царедворци телевизионно да ни облъчват с гняв, спомени и интерпретации по казуса. Правните аргументи, изтъквани от ангажираните с казусите юристи – и от двете страни, отстъпиха на заден план, а случващото се заприлича на кампания и най-вече – на опит за натиск върху съда. Съобщение на „прессекретариата“ на Симеон заплаши със съд критиците му.

На този фон какво да кажеш и кой да те чуе? И все пак .“Сакскобургготски си взе имотите по царски, а не по закон“, обяви адвокат Ирен Савова, чиято кантора защитава държавата по повечето дела у нас.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Един коментар

  1. Теомира-Десислава Петкова

    Or Justice or nothing.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.