Последни новини
Home / Законът / ВСС иска 769 400 000 лева бюджет за догодина и 17 % увеличение на магистратските заплати

ВСС иска 769 400 000 лева бюджет за догодина и 17 % увеличение на магистратските заплати

Defakto.bg

Единодушно, пленумът на ВСС гласува разчетите си за бюджета за 2019 г. и поиска 769 400 000 лв. за разходи за догодина, в които влиза и увеличение със 17 % на заплатите на магистратите. Този проект ще бъде внесен в Народното събрание наред с бюджета, предлаган от Министерския съвет, който винаги е по-нисък.

В бюджета за 2018 г. съдебната власт получи за разходи 590 400 000 лв. при поискани 629 201 000 лв.

Перото за приходи (основно от съдебни такси) остава същото – 116 милиона лв., както и тази година, предлага ВСС.

Прогнозно за 2020 г. разчетите са за 811 млн.лв. разходна част на бюджета, сумата за 2021 г. е 870 млн.лв.

Разчетите на съдебната власт бяха представени от представляващия ВСС и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев. Направени са на базата на предложенията на органите на съдебната власт и на заетите щатни бройки, подчерта той. Не вярвам, не знам дали исканията ни ще бъдат приети, но сме длъжни да направим всичко, което зависи от нас, за нормалното функциониране на системата, обяви Магдалинчев. Той, председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров получиха мандат да защитят бюджетните разчети в разговорите с изпълнителната власт и с парламента.

Основно перо от разходите, традиционно, са заплатите в системата.

Проектобюджетът залага 17 % ръст на магистратските заплати. Който Магдалинчев обясни така: по закон най-ниските възнаграждения (на младшите магистрати) са равни на две средномесечни заплати в бюджетната сфера. През декември 2017 г. средната бюджетна заплата е била 1088 лв., но ВСС не е успял да повиши възнагражденията в съдебната власт заради липса на ресурс. Увеличението е направено едва от 1 април 2018 г., но на базата на 1022 лв. средна бюджетна заплата, със 66 лв. по-ниска – такава е била през първото тримесечие на тази година.  За второто тримесечие на 2018 г. обаче средната бюджетна заплата е около 1088 лв. и така заплатата на младшите магистрати става 2176 лв. Предполага се, че към четвъртото тримесечие средната бюджетна заплата ще е около 1200 лв. и 2400 лв. трябва да е минималната заплата на магистрати в съдебната власт, с която да стартират 2019 г.

Общо за увеличението на заплатите ще отидат около 100 млв.лв., в тях влизат и средствата за осигуровки. Нещо повече – последните поправки в съдения закон предвидиха и до 6 заплати бонуси за съдиите, прокурорите и следователите в специализираните съдилища и прокуратури.

Друг аргумент за нарастване на разходите е нуждата от увеличение на щата за магистрати – съдии, и съдебни служители. Настояването е за 70 нови щата за съдебни помощници, които след законови промени да поемат част от функциите на съдиите и така да ги разтоварят в работата им. Искат се и щатни бройки за специалисти по връзки с обществеността поне във всеки окръжен съд, като той ще работи и за съответния административен съд. Изтъкната бе нужда от нови 27 щата за служители по сигурността.

 

 

 

Проектобюджетът на базата на заетите щатни бройки – със 70 % увеличение за ВСС, 27 % – за прокуратурата, 19,7 % – за съдилищата, над 20 % за Инспектората.

116 млн.лв. – приходи, както и досега.

Разходи – на база на бюджета за 2018 г. Предлагат 769 400 000 лв., За 2018 г бюджетът е 590 400 000 вл искаха 629 201 000 .в

Дрго увелчине – предвидени 44 броя за магистрати, 14 за пркуратурата – 12 в РП, 2 в ОП, 1 в СП,следователи.

5 за районни съдии, 3 за ОС, 1 … Нови 18 щатни бройки, да имаи връзки с обществеността поне в ОС, които да обсъгдат и дминистративни съдилища.

27 щата за служители по сигурността на информацията.

70 щата за съдебни помощници, следпромяна на функциите на съдебния помощник чрез заонодателна промяна – тогава средствата ще бъдат поискани.

75 плюс 269

ЛозанПанов повдигна въпроса за увеличение на роя на съдебните служители, Цацаров бе категоричен – прокурорската колегия няма решение за такова увеличение и не става дума за служители на прокуратурата.

Даниела Марчева – СРС искаха увеличение на броя на служителите, с 50, за да се работи нормално. Съдебните помощници -попрекрасна идея на Боряна Димитрова се предвижда увеличението на правомощията им, за да облекчат работата на съдиите.

 

С 38 милиона повече за облекло

Текущ ремонт на съдилища и прокуратурата

Разходи по Закона за електронното управление

По бюджена на ВАС – 800 хил.лв. за издръжка на новата сграда, на МЗ, ако се предостави.

За СБКО – 3 %, 3,5 млн.лв. повече.

Средства за застраховка на новите автомобили

769 400 000 лв. – съзнаваме, че цифрата е близо със 100 милиона по-висока само за заплати, но обясних откъде идва повишението. Не вярвам и не знам дали нашите разчети ще бъдат уважени, но сме длъжни да направим всичко възможно, да аргументираме и докажем нуждите на съдебната власт – представляващият и тримата големи.

Красимир Шекерджиев – от няколко дни публично сетиражгира увеличение на бюджетната заплата с 10 %. Дали не следва ние да идчислим ъдещата магистратска заплата и на тази база?

Магдалинчев – залагаме 17 % уве.ичениел считано от 1 януа,и 2019 г. Включени са тези 10 %. Да, става дума за обявени конкурсни процедури

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.