Последни новини
Home / Законът / Финал! С резултат 146 на 69 депутатите отхвърлиха ветото върху АПК

Финал! С резултат 146 на 69 депутатите отхвърлиха ветото върху АПК

Defakto.bg

Оспорваните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), сред които и драстичното поскъпване на делата във ВАС, остават. Те ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, ще влязат в сила и ще са задължителни за всички.

Това е резултатът от днешното гласуване на парламента по ветото върху АПК, наложено от президента Румен Радев. Със 146 гласа – на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“ искането за ново обсъждане на поправките бе отхвърлено. „За“ ветото гласуваха само 69 депутати – от БСП.

Такъв бе резултатът и на заседанието на правната комисия във вторник. Сходни бяха и аргументите в пленарната зала днес. Ясно е и какво ще се случи след обнародването на промените – БСП веднага ще ги атакува пред Конституционния съд. Пред КС обаче могат да се оспорят далеч не всички оспорени от президента текстове (общо 16 на брой) – част от изброените във ветото поправки са съмнителни и създаващи двойни стандарти, но КС се занимава само с противоконституционност. Във всички случаи на вниманието на Конституционния съд ще са новите такси, въвеждането на закрити заседания във ВАС, оставянето на ред казуси на една съдебна инстанция.

„С тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, сега ще бъдат закрити, по изключение открити. А не обратното, както беше досега. Решенията за правата на гражданите ще се вземат на тъмно“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) опонира – закрити заседания ще има, само ако всички страни са съгласни. (Което не отменя факта на въвеждането им).

Дебатът не подмина и поскъпването на правосъдието (от 5 лв. досега на 70 лв. за граждани, 350 лв. за фирми), както и въвеждането на такси според материалния интерес в административния процес (до 4 500 лв.). „Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях. Целите на административното производство са различни от тези на гражданското“, напомни Филип Попов (БСП).

Опонентите обаче се съсредоточиха върху възраженията на екологичните организации, които оспориха както едноистанционността по обществено важни казуси, така и новите такси.

В прочита на Хамид Хамид (ДПС) повечето от протестиращите срещу АПК били представители на „зеления октопод“. Освен това генерирали „огромни приходи от проекти и грантове“, но нямали 350 лв. за такса за касационна жалба. (Какво общо има едното с другото, не стана ясно и в правната комисия).  Чу се и познатия аргумент – свеждането до една инстанция спасявало от блокиране големи инвестиционни проекти.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.