Последни новини
Home / Законът / Общият съд на ЕС потвърди санкциите срещу руски банки, нефтени и газови предприятия

Общият съд на ЕС потвърди санкциите срещу руски банки, нефтени и газови предприятия

Defakto.bg

Общият съд на ЕС е потвърдил  приетите от Съвета ограничителни мерки срещу определени руски банки и нефтени и газови предприятия по повод  кризата в Украйна, гласи съобщение на пресслужбата на Съда. 
На 31 юли 2014 г. насам Съветът прие  ограничителни мерки срещу редица руски банки и предприятия, специализирани в нефтения и газовия сектор.   С тези мерки се налагат ограничения върху някои финансови операции и износа на определени чувствителни изделия и технологии,  ограничава се и достъпът на някои руски образувания до капиталовия пазар и се забранява предоставянето на услуги, необходими за някои нефтени сделки.  Целта е  Русия да плати по-висока цена за действията си за подкопаване на суверенитета на Украйна, гласи съобщението. 

Част от засегнатите преприятия и банки  се обърнаха към  Общия съд на Европейския съюз с искане мерките да бъдат отменени. 
 

В днешните си решения1 Общият съд приема, че е компетентен да провери законосъобразността на обжалваните актове и че жалбите са допустими, тъй като подалите ги образувания са пряко и лично засегнати от въпросните мерки или, що се отнася до ограниченията при износа, са пряко засегнати от актове, които не включват мерки за изпълнение.

По същество

По съществото на спора Общият съд приема, че Съветът е изложил достатъчно мотиви в обжалваните актове и че тези мотиви са позволили на засегнатите образувания да се запознаят с причините за налагането на засягащите ги ограничителни мерки и да ги оспорят.

Общият съд  подчертава, че декларираната цел на обжалваните актове е Русия да плати по-висока цена за действията си за подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и да се насърчи мирното уреждане на кризата.  Според Общия съд „тази цел е в съзвучие с целта да се поддържат мирът и международната сигурност в съответствие с целите на външната дейност на Съюза, залегнали в член 21 ДЕС. Общият съд също така уточнява, че Съветът може, ако счита за целесъобразно, да наложи ограничения, насочени към предприятия, действащи в специфични сектори на руската икономика, в които изделията, технологиите или услугите от Съюза заемат особено важно място“.
Общият съд припомня също, че въпросът дали разглежданите ограничителни мерки са съвместими със Споразумението за партньорство ЕС—Русия вече е бил разрешен от Съда в решението му по дело Rosneft от 28 март 2017 г.2.

Що се отнася до твърдението за допуснато нарушение на принципа на равно третиране и на забрана на произвола, Съдът констатира, че решението да се набележат предприятия или сектори, които зависят от върхови технологии или експертни знания, достъпни основно в рамките на Съюза, отговаря на целта да се гарантира ефикасността на ограничителните мерки и да не се допусне неутрализирането на действието на тези мерки с вноса в Русия на заместими изделия, технологии или услуги от трети страни.
Общият съд е приел, че е налице разумно съотношение между съдържанието на обжалваните актове и преследваната с тях цел в съответствие с практиката на Съда.  Според Общия съд,  значимостта на преследваните цели може да оправдае отрицателни последици, дори съществени, за някои оператори, които по никакъв начин не са отговорни за положението, довело до приемането на санкциите. Поради това намесата в свободата на стопанска инициатива и правото на собственост на засегнатите образувания не може да се смята за непропорционална.

Решението на Общия съд може да се обжалва само по правните въпроси пред Съда в срок от два месеца, считано от съобщаването му.

1  С друго решение от днес по дело T-515/15 Общият съд потвърждава оставянето в сила на замразяването на средства на руското предприятие Almaz-Antay за периода 2016—2017 г., също както бе потвърдил замразяването на средства на същото предприятие за периода 2015—2016 г. (вж. прессъобщение № 6/17). 2 Решение на Съда от 28 март 2017 г., Rosneft, C-72/15, вж. също прессъобщение № 34/17.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.