Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът „пусна“ емблематичното дело „Младост“, нямало нарушения

Спецсъдът „пусна“ емблематичното дело „Младост“, нямало нарушения

Defakto.bg

Емблематичният процес срещу кмета на столичната община „Младост“ Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров тръгва в спецсъда.

На разпоредителното заседание днес съдия Иво Хинов отхвърли възраженията на защитата за множество процесуални нарушения и настояването казусът да бъде върнат за доработване на прокуратурата. Решено бе и друго – и тримата подсъдими остават в ареста. Основният аргумент е на свобода да не повлияят на свидетелите, служители в общината.

Само защитата на Дюлгеров не бе открила нарушения.

Твърденията в обвинителния акт са за искан от Иванчева и Петрова 250 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин за пускане на строежите му и получени 70 000 евро рушвет с посредничеството на някогашния кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Директни срещи, преговори, предавания на пари между Иванчева и Петрова, от една страна, и Ваклин, от друга, няма. Разследването стартира по твърденията предприемача, който е и основен прокурорски свидетел. Многобройните записани разговори чрез СРС са основно между него и сочения за посредник Петко Дюлгеров. А пътьом в записите са се прокрадвали и актуални политически инициали като Б.Б. и Ц.Ц., бе разкрито след заседания по мерки за неотклонение.

Обвинението е неясно, твърдеше защитата. В обвинителния акт се говори за действия, които не спадат и в кръга на служебните задължения, за действия, които са извършени от други лица, за действия, извършени по искане на длъжностни лица, които са свидетели по делото, изтъкна адвокат Радост Ганчева от кантората на Ирен Савова, защитаваща Биляна Петрова.

И нещо любопитно – Александър Ваклин не се яви днес, за да заяви желание да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Остава само свидетел на обвинението. Още – съдът освободи назначените по искане на прокуратурата резервни защитници. Досега поведението на всички адвокати е било перфектно и няма нужда от „резерви“, бе мотивът.

Оттук нататък процесът стартира по същество. И обвинението в публичен процес ще трябва да доказва – пункт по пункт, твърденията си за искания от двете дами от „Младост“ подкуп от строителния предприемач Ваклин, за да се пуснат строежите му. И то в квартала, прочул се с протеста на жителите му срещу поголовното застрояване на зелени площи, довели до оставката на бившия кмет на „Младост“ от ГЕРБ Цвета Авджиева и избора на един от лидерите на протеста Десислава Иванчева за кмет.

Залогът е голям – в това дело прокуратурата освен да докаже твърденията си и безусловно да разсее подозренията за провокация към подкуп (което е престъпление), трябва да оправдае и гръмката акция с ареста на Иванчева и Петрова в центъра на София през април, при която часове наред те бяха държани с белезници пред всички, пожелали да ги снимат. Да даде „аргументи“ на настойчивостта си двете жени непременно да стоят в ареста, въпреки твърденията си за събрани в томове категорични доказателства за престъпленията им. Незабравими моменти от делото „Младост“ вече са и оковаването с белезници на Иванчева по пътя й към болницата – да не избяга! Както и безпрецедентното уволнение на зам.-кмета Биляна Петрова в самата съдебна зала, с благословията на апелативния спецсъд, изчаквал чиновници от общината да й връчат заповедта. За всичко това, впрочем, ще има и дело в Евросъда в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

2 коментара

  1. Една корекция в представената фактология: Уволненият кмет на Младост от Герб е Цвета Авджиева.

  2. Една корекция в представената фактология: Бившият уволнен кмет на Младост от Герб се казва Цвета Авджиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.